eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktor: Európa a bürokraták birodalma - a nap hírei

A kormányfő szerint az Európai Unió irányvonala sem a magyarok, sem az európai civilizáció érdekét nem szolgálja. Fizetésemelést kapnak a pedagógusok szeptembertől, részben elindul az életpályamodell. Pontosabban szabályoznák a dohányboltok éjszakai alkoholárusítását a kereszténydemokraták.

A kormányfő szerint az Európai Unió által most követett irányvonal sem a magyarok, sem az európai civilizáció érdekét nem szolgálja. Orbán Viktor a L'Express című francia hetilapnak úgy nyilatkozott: a közösséget vezető hivatalnokok figyelmen kívül hagyják a tagállami vezetők érveléseit, és az unióból a nemzetek szövetsége helyett egy birodalmat akarnak létrehozni. A miniszterelnök a kormányt ért európai bírálatokról azt mondta: senki nem tud olyan valós tényt említeni, amely a demokrácia elveivel ellentétes Magyarországon.

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére szeptembertől - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hozzátette: az életpálya modellt csak részben vezetik be az idén. Hangsúlyozta: a tervezett béremelés 60 százalékát kapják meg a tanárok szeptembertől, ezt követően pedig négy évig minden szeptemberben átlagosan 10 százalékkal emelkedik majd az alapbérük. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: többet kell majd dolgozni, de a legtöbb tanárnak nettó 40-50 ezer forinttal emelkedik a bére szeptembertől. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott: a tanároknak jár a béremelés, de szerinte képtelenség, hogy a túlórát nem fizetik ki.

A nemzetgazdasági miniszter szerint van fedezet a pedagógus béremelésre. A bértábla részleges bevezetése idén 40-45 milliárd, jövőre 160-170 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek - mondta Varga Mihály. A tárcavezető a távirati irodának adott interjúban arról is beszélt, hogy a kormány továbbra is 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tervez idén és jövőre. Hozzátette, jelenleg olyan minimális mértékűek az elmozdulások a költségvetés egyes sorai között, hogy ezek hatását összesítve, nagyjából a tervezett szinten lehet az év végén a hiány.

Egyre széttagoltabb a takarékszövetkezeti szektor, és ezek a pénzintézetek egyre kevésbé működnek szövetkezeti formában - mondta Vojnits Tamás kormánybiztos az Inforádió Aréna című műsorában. A takarékszövetkezetek piaci részesedése most 5 százalék, de egy újabb gazdasági visszaesés ennek további csökkenéséhez vezetne, ezért szükséges a rendszer átalakítása - mondta Vojnits Tamás. Az átszervezésnek két fontos pillére van: létrejön egy intézményvédelmi alap, és átalakul a Takarékbank. Az így összeolvadó rendszer a kormánybiztos szerint erősebb lesz, a betétek még nagyobb biztonságban lesznek, és megfelel az unió 2006-ban kijelölt irányelveinek is. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy az integrált szövetkezeti pénzintézetek egy-egy ország öt legnagyobb bankja között vannak - tette hozzá Vojnits Tamás.

Megszűnt a spekulációs célú földvásárlás lehetősége az új Büntető Törvénykönyv júliusi hatálybalépésével - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Budai Gyula a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság zalaegerszegi kihelyezett ülésén elmondta: a jogszabály alapján a termőföld tulajdonjogának átruházásakor a helyi földbizottságoknak vétójoga van, a szerződés csak akkor jöhet létre, ha hozzájárulnak az adott terület eladásához, a tulajdon bejegyzését pedig a hatóság is jóváhagyja.

A földtörvény alkotmányossági felülvizsgálatát kezdeményezte az ombudsmannál az MSZP. Beke Károly szocialista képviselő azt mondta: ez az egyetlen eszközük maradt, miután korábban az államfőhöz fordultak. A politikus szerint a jogszabály a helyi földbizottságok szabályozatlansága miatt a trafikpályázatokhoz hasonló visszaélésekre ad lehetőséget.

Népszavazást tarthatnak a dohánytermékek kereskedelmi árrésének mértékéről. **** Az Országos Választási Bizottság jóváhagyta azt a kezdeményezést, amely szerint az árrés a július közepén hatályba lépő törvénymódosításban rögzített tíz százaléknak csak az egyharmada lenne. Ahhoz, hogy a kezdeményezésről kötelező erejű népszavazást lehessen tartani kétszázezer érvényes támogató aláírásra van szükség.

Pontosítaná a trafikok alkoholárusítási jogát a KDNP. Javaslatuk értelmében az éjszaka is működő dohányboltok úgy árulhatnának szeszes italokat, mint a környék az éjjel-nappal nyitva tartó üzletei. A kereszténydemokrata Bús Balázs szerint a trafiktörvényként ismert jogszabály jelenleg ellentmondásosan szabályozza ezt a kérdést. A politikus hozzátette, az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy a helyi sajátosságokra hivatkozva korlátozzák az üzletek éjszakai nyitva tartását, és ez sokfelé az éjszakai alkohol árusítás tilalmát eredményezte. Módosító javaslatában azt tenné egyértelművé, hogy ez a tiltó rendelet a nemzeti dohányboltokra is vonatkozik. A nyári szünetét töltő Országgyűlés legkorábban ősszel foglalkozhat a javaslattal.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×