Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen volt a tavaszi ülésszak? - így látják a pártok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Százharminchét törvényt fogadott el az Országgyűlés a nyárba átnyúló tavaszi ülésszakon. A költségvetést ötször, az alkotmányt egyszer módosították, és állandó téma volt a rezsicsökkentés.

Sok fontos törvényt, illetve törvénymódosítás tárgyalt és fogadott el az Országgyűlés a tavaszi ülésszakban - mondta Gulyás Gergely fideszes képviselő, aki szerint már nem volt olyan rohamtempó. A politikus a legfontosabb közé a negyedik alkotmánymódosítást, a választási eljárási törvényt, a rezsicsökkentéssel összefüggő jogszabály-módosításokat és a földtörvényt említette.

Gulyás Gergely adósságként tartja számon egy új házszabály elfogadását, vagy a jelenlegi átfogó módosítását, de szerinte még nincsenek ezzel elkésve.

A parlament egy ellenzéki törvénytervezetet fogadott el - a családi napközikről szólót, amelyet két LMP-s képviselő nyújtott be. Gulyás Gergely szerint ez az egy is több, mint amennyit az előző ciklusban a kormánytöbbség átengedett.

A Fidesz politikusa szerint elfogadhatatlan az a viselkedésmód, ami megjelent elsősorban jobbikos, illetve LMP-s politikusok részéről.

Így látja az ellenzék

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás szerint a kétharmados többség az emberek problémái helyett a saját hatalmának bebetonozásával foglalkozik. Úgy vélekedett: a fideszes gazdasági köröket szolgálja ki a parlament.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese, Volner János szerint az elfogadott törvények száma alapján lehet sikerről beszélni, de a minőségüket nézve szerinte teljes a kudarc. Mint mondta: a tavaszi ülésszak legszégyenletesebb pontja a földtörvény elfogadása volt. A jogszabály Magyarország fennmaradását veszélyezteti, ezért foglalták el az elnöki pulpitust a törvény zárószavazásakor - tette hozzá.

Ebben az ülésszakban Volner János a földvédelmi és devizahiteles kerekasztalt tartja a legnagyobb jobbikos sikernek.

Az LMP társelnöke, Schiffer András szerint annak ellenére, hogy pár hónapja megszűnt a frakciójuk, kézzelfogható eredményeket tudtak elérni a parlamentben - kiemelte, hogy családi napközikről szóló törvénytervezetüket elfogadta az országgyűlés.