eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tiltólistán egy dizájner drog alapanyaga

Tiltólistára tették a közelmúltban több fiatal halálát okozó dizájner drog alapanyagát, az úgynevezett para-metil-4-metilaminorexet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szombaton az MTI-vel.

Emlékeztettek, hogy az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett a nagyrészt interneten forgalmazott új típusú, úgynevezett dizájner drogok terjedése, valamint az e szerek használatával kapcsolatos problémák miatt kezelésre szorulók száma is. Ezért a lakosság egészségének megőrzése érdekében a kormány 2012 áprilisában kiadta a kábítószerekkel, pszichotróp anyagokkal és az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló jogszabályt.

A piacon újonnan megjelenő dizájner drog alapanyagául szolgáló szereket az illetékes hatóságok folyamatosan figyelik annak érdekében, hogy a vegyületek a lehető legrövidebb időn belül tiltólistára kerülhessenek az újabb tragédiák elkerülése érdekében.

A jogszabály hatálybalépését követően novemberben már 4 új anyag került fel az ellenőrzés alá vont anyagok úgynevezett C listájára, mely azokat a tiltott vegyületeket tartalmazza, amelyek klasszikusan a dizájner drogok alapanyagául szolgálnak. Ezek fogyasztása és terjesztése egyaránt büntetendő - hangsúlyozta az államtitkárság.

Június 9-én hajnalban Székesfehérváron egy 18 éves helyi fiatalember, majd másnap Csákváron egy 28 éves férfi halt meg feltehetően azért, mert ismeretlen összetételű kábítószert fogyasztott. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozócsoportot hozott létre annak érdekében, hogy tisztázza a halálesetek és további emberek rosszulléteinek esetleges összefüggéseit. A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a történtekkel összefüggésben kábítószerrel való visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt több kábítószerterjesztőt is őrizetbe vett.

A rendőrség kérésére soron kívül elvégzett vizsgálatok szerint a halálesetek a para-metil-4-metilaminorex megnevezésű vegyület jelenlétével hozhatók összefüggésbe. Ez a komponens Magyarországon eddig nem volt ismert, Hollandiában azonosították 2012-ben.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×