Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megállapodott a kormány a külföldön élő holokauszttúlélők kárpótlásáról - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megállapodott a kormány a külföldön élő holokauszttúlélők kárpótlásáról. A vidékfejlesztési miniszter szerint a termőföld magyar kézben maradását garantálja az új földtörvény. Magyar film nyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját.

Megállapodott a kormány a külföldön élő holokauszttúlélők kárpótlásáról. A dokumentumot a kabinet képviseletében a Miniszterelnökséget vezető Lázár János írta alá. A megállapodás szerint a holokauszt magyar származású, de külföldön élő túlélői a lehető leggyorsabban hozzájuthatnak kárpótlásukhoz. A további viták kizárásáért megegyezés jött létre arról is, hogy a kifizetésekkel kapcsolatos elszámolás ellenőrzésére felkérik a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló magyarországi képviseletét. A kormány februárban hagyta jóvá, hogy a 2011-es és 2012-es támogatások folyósításáért a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány megállapodást kössön a Claims Conference nevű szervezettel.

Európa egyik legszigorúbb és leginkább gazdabarát földtörvényének tartja a közelmúltban elfogadott magyar jogszabályt a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor szerint ez garancia arra, hogy e nemzeti kincs végérvényesen hazai kézben marad. A miniszter Jászapátin hangsúlyozta: a magyar kabinet meghallgatta és teljesítette a vidék akaratát akkor, amikor az Országgyűlés a helyben lakó gazdák kezébe helyezte a föld sorsát.

A magyar és a szlovák nép közötti barátság és bizalom fontosságát hangsúlyozta a magyarországi szlovákok napján az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pálházán rendezett ünnepségen kiemelte az anyanyelvi oktatás fontosságát a határ mindkét oldalán. Hozzátette: jövőre már a hazai szlovákságnak is lesz képviselője az Országgyűlésben - a másik 12 nemzetiséghez hasonlóan. Du¹an Èaploviè, Szlovákia oktatási minisztere arról beszélt, hogy segíteni, támogatni kell a határ mindkét oldalán élő nemzetiségi kisebbségeket. A két politikus megbeszélésén szóba került, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat egy gimnáziumot szeretne átvenni működtetésre.

A miniszterelnök-helyettes szerint Európának csak akkor van jövője, ha összetartó nemzetek alkotják. Navracsics Tibor a sólyi református templom nemzeti emlékhellyé nyilvánítása alkalmából hangsúlyozta: a magyar összetartó nemzet, ezt bizonyítja a határon túl élő magyarok honosítása is. Az ünnepségen a székelyföldi Kisbacon 39 lakója tette le a magyar állampolgársági esküt.

Az MSZP szerint a kormány célja, hogy elvegye az emberek javait. Szanyi Tibor, az ellenzéki párt elnökségi tagja szerint a takarékszövetkezeti integrációval 170 ezer tag vagy betétes és 6-700 milliárd forintos vagyon a tét, a kormány pedig a kistulajdonosok pénzét követeli az általa meghatározott árfolyamon. A politikus problémásnak minősítette a nemzeti dohányboltok hét elejei megnyitását. azt mondta: bár a fiatalok dohányzásának visszaszorítása volt a megjelölt cél, a trafikokban tömegével szolgálnak ki kiskorúakat, ráadásul több dohánybolt iskolák közelében nyitott, ezért kezdeményezni fogja, hogy ezeknek vonják vissza a működési engedélyét.

Határozati javaslatban kezdeményezi az LMP-s Schiffer András, hogy a kormány még az idén alkossa meg az állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó törvényjavaslatot. A politikus emlékeztetett arra, hogy a parlamenti többség már háromszor utasította el az LMP aktanyilvánosságot célzó kezdeményezését. Hozzátette: nem csak a múlt tisztázásáról vagy erkölcsi elégtételről van szó, mert ma is több jel mutat arra, hogy a rendszerváltozás utáni politikai, gazdasági és kulturális átalakulást nagymértékben átszőtték a túlélő állambiztonsági hálózatok.

Hamarosan elindulhat az új nemzeti légitársaság - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap azt írta: cégbírósági adatok szerint június 13-tól hatályos a Sólyom Hungarian Airways Kft. változásbejelentése, a cég képviselője Vágó József, aki korábban a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságának vezetője volt. A lap úgy tudja, hogy az új hazai légitársaság hamarosan már jegyeket árulna, augusztusban megindulhatnak a járatok európai és közel-keleti célállomásokra és jövőre a tengerentúlra is repülnének a gépek.

Magyar siker született a Karlovy Varyban rendezett filmfesztiválon. Szász János A nagy füzet című alkotása nyerte a fődíjat, a Kristály Glóbuszt. A nemzetközi szereplőgárdát felvonultató film magyar-francia-ausztriai koprodukció, és az első olyan alkotás, amelyet az új Magyar Nemzeti Filmalap - 180 millió forintos - támogatásával forgattak. Az új magyar filmnek ez volt a világpremierje.

A fővárosban különösebb incidens nélkül ért véget a Budapest Pride fesztivál keretében szervezett felvonulás. A szervezők szerint az eseményen mintegy tízezren vettek részt. A felvonulás útvonalát a rendőrség biztosította. A tömegben több ellenzéki politikus is feltűnt. A menetet szinte végig ellentüntetők követték, és bekiabálásokkal kísérték. A rendőrség közölte: a rendezvénnyel összefüggésben egy külföldi állampolgárt állítottak elő garázdaság miatt.