eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megállapodott a kormány a külföldön élő holokauszttúlélők kárpótlásáról

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János a kormány képviseletében többéves elszámolási vita után megállapodott a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal (Mazsök), valamint a Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference) nevű szervezettel annak érdekében, hogy a holokauszt magyar származású, ám külföldön élő túlélői a lehető leggyorsabban hozzájussanak kárpótlásukhoz - közölte a Kormányzati Információs Központ szombaton az MTI-vel.

A kormány hozzájárult ahhoz, hogy a Mazsök 5,6 millió amerikai dollárnak - csaknem 1,3 milliárd forintnak - megfelelő összeget három munkanapon belül átutaljon a kifizetéseket végző és felügyelő Claims Conference számára.

A további viták kizárása érdekében a felek megegyeztek abban, hogy a kifizetésekkel kapcsolatos elszámolás ellenőrzésére felkérik a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló magyarországi képviseletét - olvasható a tájékoztatásban.

A közlemény kitér arra, hogy Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége, amelyre a kormány kiemelt figyelmet fordít, és a közelmúltban 50 százalékkal megemelték a Magyarországon élő holokausztáldozatok életjáradékát.

A magyar fél elszámolási viták miatt 2010 óta tartotta vissza a nagyjából 18 ezer embert érintő támogatásokat.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tavaly augusztusban azt közölte: visszakéri a Claims Conference-től a szabálytalanul felhasznált állami támogatást, mert a juttatások kifizetésével 2007-ben megbízott szervezet nem számolt el az összeggel. A tárca akkor arról is tájékoztatott, Gál András Levente kormánybiztos kezdeményezte, hogy külföldön és belföldön is a Mazsök ossza el a támogatásokat.

A Gyurcsány-kormány 2007-ben kötött szerződést a Mazsökkel, ennek értelmében az állam öt éven keresztül összesen 21 millió dollár támogatást ad a holokauszt magyar származású túlélőinek. A Mazsök a külföldön élő túlélőknek járó támogatás kifizetésébe a Claims Conference-t is bevonta az akkori oktatási miniszter, Hiller István engedélyével.

Az állam 2009-ig 12,6 millió dollárt utalt át a Mazsöknek, ennek kétharmadát a Claims Conference kapta meg, de a KIM közlése szerint az összeggel nem számolt el szabályosan. Így jelentéseiből nem lehetett azonosítani a támogatásra jogosultak személyét és a jogosultság alapját.

Az állam a 2011-es juttatásokat is kifizette, a Mazsök azonban nem utalta tovább a Claimsnek a hiányzó elszámolások miatt.

Greg Schneider, a Claims Conference alelnöke ezután úgy nyilatkozott: a náci üldöztetés miatti kárpótlásokkal foglalkozó szervezet több mint hatvan éves fennállása alatt ez volt az első alkalom, hogy egy ország megszegte a szavát, amikor fizetnie kellett volna, a Fidesz-kormány ugyanis 2010 óta visszatartja a támogatásokat. A KIM visszautasította, hogy a kormány megszegte volna a szavát és ismét az elszámolási hiányosságokra mutatott rá.

A kormány ez év februárban határozatban hagyta jóvá, hogy a 2011-es és 2012-es támogatások folyósítása érdekében a Mazsök megállapodást kössön a Claims Conference-szel. A kabinet egyúttal kinyilvánította: egyetért azzal, hogy a viták rendezése érdekében a Claims Conference a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló céget bízza meg egy olyan, szúrópróbaszerű elszámolás elkészítésével, amely alkalmas arra, hogy a Mazsök - 2014. június 30-áig esedékes - elszámolásának alapja legyen.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×