eur:
393.27
usd:
368.05
bux:
65879.16
2024. április 24. szerda György

Orbán Viktor: most csak a tanárok béremelése biztos

Európai baloldali akciónak tartja a miniszterelnök a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadását. A pedagógusbérek növelésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: "a gyermekeinkben van a jövő", ők a legfontosabbak, márpedig velük a tanárok foglalkoznak a legtöbbet, így alapvető fontosságú, hogy milyen emberek, milyen tudásúak a pedagógusok, mennyit keresnek, nyugodt és kiegyensúlyozott hátterűek-e. Ezért is döntött úgy a kabinet, hogy az egészségügyi dolgozóké után szeptembertől a pedagógusok bérét emeli, bevezetve az életpályamodellt.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: az európai baloldalnak két gondja van a kormánnyal és Magyarországgal: egyrészt "nem tudják lenyelni a békát", hogy a magyar választók 2010-ben kétharmaddal leszavazták az akkori baloldali kormányt, másrészt mivel a baloldal összefonódik a pénztőkével, folyamatosan a bankadó visszavonását és a rezsicsökkentés megszüntetését akarja elérni.

A kormányfő a szerdai EP-döntést úgy értékelte: "a szovjet birodalom fennállása óta egyetlen más külső hatalom sem vette a bátorságot, hogy nyíltan, jogi formát választva korlátozni akarja a magyarok függetlenségét".

Az igazságszolgáltatásnak azt a jogi kérdést kellene vizsgálnia, hogy hibás termékek voltak-e a devizahitelek, és ha igen, hogy válhattak általánossá - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

"Mindenhol a világon ismert az a jogintézmény, amely arról szól, hogy nem árulhatok akkor sem hibás terméket valakinek, hogy ha elmondom neki, hogy könnyen lehet, a termékem hibás" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök az interjúban érintette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) vezető Szász Károly Kúriának írt közelmúltbeli, devizahitelekkel kapcsolatos levelét is, és úgy fogalmazott: az nem az emberek oldalára állt, és ő nagyon szégyellte magát, amikor azt olvasta, dacára annak, hogy a kormánynak nem volt hozzá semmi köze.

A Kúria csütörtökön érvényesnek mondta ki az általa vizsgált perben egy magánszemély és az OTP Bank közötti devizahitel-szerződést.

A tanárok béremelésén túl a kormány jelenleg nem tud kötelezettséget vállalni a közszféra más dolgozóinak fizetésemelésére - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

A pedagógusbérek növelésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: "a gyermekeinkben van a jövő", ők a legfontosabbak, márpedig velük a tanárok foglalkoznak a legtöbbet, így alapvető fontosságú, hogy milyen emberek, milyen tudásúak a pedagógusok, mennyit keresnek, nyugodt és kiegyensúlyozott hátterűek-e. Ezért is döntött úgy a kabinet - folytatta -, hogy az egészségügyi dolgozóké után szeptembertől a pedagógusok bérét emeli, bevezetve az életpályamodellt.

A többi béremelés híre kacsa, mert bár "természetesen a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy kinek, mikor, milyen béremelést tudna még adni, de semmilyen kötelezettséget nem tudunk és nem tudok vállalni most a pedagógus-életpálya bevezetésén túl" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A rádióinterjúban szóba került a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény is, amelyet szerdán Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek. Ezzel kapcsolatban a kormányfő közölte: a kabinet megfontolta az államfő észrevételeit, és változik is a javaslat. Az indítványt várhatóan pénteken fogadja el újból az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×