eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Készül az újabb rezsicsökkentés

Az e-útdíjról, a törvényalkotásról, a rehabilitációs felülvizsgálatokról és a rezsicsökkentésről volt szó pénteken az Országgyűlésben napirend előtt.

MSZP: rossz és akadozik az e-útdíjrendszer

Józsa István (MSZP) szerint a július 1-jén elindult e-útdíjrendszer nem készült el időre, nem tesztelték, nem volt felkészülési idő, a rendszer használata bonyolult és drága. Az első nap lefagyott a rendszer, nem működik a műholdas rendszer - sorolta a hibákat az ellenzéki képviselő. Azt mondta, az e-útdíj nemcsak megnehezíti, de meg is drágítja a fuvarozást, és be fognak épülni az árakba az aránytalanul magas fuvarozói díjak.

Közölte, Németországban és Szlovákiában a rendszer bevezetésére egy éves felkészülési időt biztosítottak, míg Magyarországon három hét volt rá.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára idézte az e-útdíjrendszer dicspécserének csütörtök délutáni jelentését, miszerint annak fő funkciói stabilan működnek. Elmondta, hogy az első napon valóban érte egy túlterheléses támadás a rendszert, és ez rövid ideig - az első 12 órában - valóban akadályt jelentett, de anyagi kár senkit nem ért, mert üzemszünet volt.

Véleménye szerint az e-útdíj a matricás rendszernél is kevesebb adminisztrációt igényel.

KDNP: mozgalmas félévet zárt az Országgyűlés

Harrach Péter (KDNP) arról beszélt, hogy az Országgyűlés mozgalmas félévet zárt, egységes szemlélet, biztos és hiteles ember- és társadalomkép alapján végezték a törvényalkotó munkát. Az egyik legfontosabb elfogadott jogszabálynak az új polgári törvénykönyvet (Ptk.) nevezte. Ennek kapcsán kitért arra, hogy a Ptk. esetében sokaknak - az ombudsmannak és az Alkotmánybíróságnak is - a családkép jelentett problémát.

Szerinte a hétvégi "melegfelvonulás" kapcsán érdemes erről a képről beszélni. "Ezt a problémát, mint a magánélet területén hozott szabad döntést tiszteletben tartjuk, de nem kívánunk egy olyan, minket homofóbiával vádoló, valójában heterofób törekvésnek az elismerőjévé lenni, mely egy ideológiai alapon álló kérdést visz az utcára" - fogalmazott, megerősítve, a családot egy férfi és egy nő tartós és kizárólagos kapcsolatára épülő, gyermeket nevelő közösségének tartják.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a Ház növelni tudta a kiszámíthatóságot a törvényalkotásban. Elmondta, hogy a tavaszi, illetve a rendkívüli nyári ülésszakban 113 érdemi törvényjavaslatot fogadott el az Országgyűlés, tízzel felülmúlva a 2012. tavaszi rekordot is. Az államtitkár szerint nemcsak a parlament, a kormány is stabil volt, és ez a kiszámíthatóság gazdasági előnyt jelent.

Jobbik: megalázó a rokkantsági felülvizsgálat

Vágó Sebestyén (Jobbik) beszámolt arról, hogy június 1-jétől 120 ezer forinttal kompenzálják a rehabilitációs szakorvosokat, akik rokkantsági felülvizsgálatokat és az új jelentkezők vizsgálatát végzik. Szerinte még mindig megalázó helyzetnek vannak kitéve azok, akik vizsgálatra vagy felülvizsgálatra jelentkeznek, az orvosok alapállása ugyanis az, hogy vizsgálatra jelentkező egy csaló. Ez a bérkompenzáció egy jutalék azért, hogy minél kevesebb pénzt kelljen kifizetni rehabilitációs ellátásra az államnak? - kérdezte.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára a rehabilitációs orvosok nevében kikérte magának az ellenzéki képviselő szavait és azt mondta, ha valóban tud megaláztatásokról, visszaélésekről, információit jutassa el a megfelelő fórumokhoz.

Az államtitkár szerint 2008 és 2010 között 55 százalékát utasították el a jelentkezőknek, tavaly már csak 22,2 százalékát.

Fidesz: a kormány folytassa a rezsicsökkentést!


Németh Szilárd (Fidesz) kijelentette, a kormány és a Fidesz-KDNP nem enged az Európai Unió üzleti célú nyomásának, nem hagyja csorbítani az ország alapszerződésben garantált jogait, megvédik az ország szuverenitását, és folytatják a rezsicsökkentést.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány kilenc rezsitételt csökkentett, miközben a legnagyobb energiaár-emelkedést a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején sínylették meg az emberek. A szocialisták közüzemi adósságcsapdába kényszerítették a lakosságot - tette hozzá.

A fideszes politikus a Tavares-jelentésre utalva közölte: "itt vannak az MSZP külföldi pártszövetségesei is. Csak most a helyszín nem Moszkva, hanem Brüsszel, nem a Komintern, hanem az Európai Parlament tavarisai". Szerinte döbbenetes, hogy 24 évvel a kommunizmus bukása után "egy portugál kommunista" írhat az országot sértő jelentést. Fónagy János államtitkár arról beszélt, hogy a rezsicsökkentéssel a kormány változtatni akart azon a helyzeten, hogy a magyar családok fizetik majdnem a legtöbb rezsit az EU-ban. Magyarország az uniós három legtöbb rezsit fizető országa között van.

Elmondta, a kormány dolgozik azon, hogy 2013 őszén a villamos és a gázágazatban további, legalább 10 százalékos rezsicsökkentést tudjanak végrehajtani.

Képviselői eskütétel

A napirend előtti felszólalások után letette a képviselői esküt Hidvéghi Balázs (Fidesz), akit a Fidesz-KDNP közös listáról jelöltek. A Fidesz stratégiai igazgatóhelyettese a mandátumáról májusban lemondott kereszténydemokrata Stágel Bencét váltja a parlamentben.

Hidvéghi Balázs képviselői mandátumát az Országgyűlés 266 igen szavazattal igazolta. A parlamenti képviselők létszáma ezzel 385 lett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×