eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk

Rogán: az EP szembe megy az európai értékekkel

A Fidesz meggyőződése szerint az Európai Parlament (EP) szerdán meghozott döntésével szembemegy az európai értékekkel és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót - indokolta a Tavares-jelentésre adandó határozati javaslat szükségességét Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy Magyarország, mint az európai közösség tagja, az Európai Unió egyik tagállama tiszteli és fontosnak tartja az európai értékeket. Ezen túlmenően is fontosnak tarjuk az Európai Unió alapszerződését és abban rögzített kötelezettségeket - tette hozzá. Magyarország önként, a magyar polgárok döntésével lett az EU tagja, úgy hogy eközben vállalta, melyek azok a jogok, amelyekről lemond és melyek azok, amelyeket megtart - emelte ki.

A Fidesz véleménye szerint az EP döntésével Magyarország szuverenitását sértette meg, ugyanis az unió egyik intézményeként túllépte hatáskörét - mondta a politikus.

Rogán Antal azt is kijelentette: további aggodalomra ad okot, hogy a Magyarországot sújtó hatalmi visszaélés mögött üzleti érdekek húzódnak meg. Világos, hogy az eljárás nem "demokráciaeljárás", hanem "rezsieljárás", mert a támadás gyökerei arra az időszakra nyúlnak vissza, amikor bevezették a bankadót majd akkor erősödtek fel újra, amikor a kormány és a parlament döntött a rezsicsökkentésről - közölte. Szavai szerint a rezsiköltségek csökkentése és a bankadó sérti több olyan európai nagyvállalat és pénzintézet érdekeit, amelyek monopolhelyzetük révén éveken keresztül extraprofitot termeltek Magyarországon.

Az országgyűlési határozati javaslat viszont felszólítja a kormányt, hogy álljon ki a magyar családok érdekeiért, tartson ki a rezsicsökkentés mellett és ne fogadja az EU részéről ránk nehezedő nyomást - mondta.

A határozatra azért van szükség, mert Magyarország ugyanúgy egyenrangú mint bármelyik másik uniós tagállam - tette hozzá. Hangsúlyozta: nincs olyan tagállam, amelyik megengedné, hogy az EU bármely intézménye beleszóljon a nemzeti szuverenitását érintő kérdésekbe. Ezért Magyarországnak ki kell fejeznie azt a szándékát, hogy továbbra is szuverén állam, tagja az Európai Unió közösségének, betartja az alapszerződésben vállalt kötelezettségeit, de kiáll amellett, hogy szabadon dönthessen a rezsicsökkentésről vagy a nemzeti hatáskörbe tartozó törvényekről - mondta. Bíznak abban, hogy lesznek olyan ellenzéki képviselők, akik a határozatot illetve annak tárgyalását támogatni fogják - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte, ha úgy látják, hogy az Európai Unió intézményei úgy lépik át a hatáskörüket, hogy az jogkövetkezményekkel jár Magyarországra nézve, akkor meg kell fontolni, hogy az Európai Bírósághoz forduljanak, de véleményük szerint egyelőre ez még nem szükséges.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×