Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MSZP: nem az országot támadták, hanem a kormányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nem az országot vagy a magyar embereket, hanem a kormányt bírálta az Európai Parlament a Tavares-jelentés elfogadásával.

Mesterházy Attila kijelentette: a miniszterelnöknek meg kellett volna köszönnie a magyar és az európai szocialisták munkáját, ugyanis annak hatására került ki az országgal szembeni szankciók megfogalmazása a jelentésből, mivel "Magyarországot az ön politikája miatt nem szabad büntetni".

Kijelentette: a rezsicsökkentés miatt senki nem támadta a kormány munkáját, kritikákat az alapvető jogot sérülése miatt fogalmaztak meg.

Szerinte a miniszterelnöknek "szelektív a memóriája", ugyanis néhány éve a Kereszténydemokrata Unióban a személyes előterjesztésére ítéltette el Magyarországot a politikai jogok sérelme miatt.

Hozzátette: Orbán Viktor később, még a szocialista kormányok alatt az Európai Néppárt frakcióülésén is azt követelte, hogy vonják meg az uniói forrásokat azért, mert szerinte az országot akkor irányító kormány nem részesülhetett abból.

Nem akkor lettünk gyarmat, amikor elfogadtuk a közösségi joganyagot? - tette fel a kérést, emlékeztetve arra, hogy az ország fejlesztési forrásainak jelentős része az unióból származik.

Kijelentette: üzleti érdekek nem az európai, hanem a miniszterelnök döntései mögött húzódik, és említést tett a többi közt a földügyekről és a trafikügyekről.

Feltette a kérdést: a miniszterelnök beszéde az unióból való kilépés beszéde-e? Szerinte az ország érdekét az szolgálja, ha kitart az euroatlanti integráció mellett.

Jobbik: a Tavares-jelentés egy kutyakomédia

Vona Gábor szerint a Tavares-jelentés megszületése, vitája és megszavazása is egy kutyakomédia, ami ráadásul nem Magyarországról, hanem a hatalomról szól. Leszögezte: a Jobbik elítéli az ország belügyeibe történő beavatkozásokat.

Az ellenzéki pártelnök felháborítónak és ízléstelennek nevezte a magyar baloldal hozzáállását, amiért az szerinte kárörömmel fogadta a jelentés elfogadását. Úgy vélte: az MSZP filozófiája szerint minél rosszabb az országnak, nekik annál jobb.

Szerinte ugyanakkor Orbán Viktornak a földtörvényben kellett volna megvédenie Magyarországot és a magyar érdekeket, mert jelenleg Magyarország "totális gyarmatosítása zajlik".

Hozzátette azt is, hogy a kutyakomédiában mindenki eljátszhatta a saját szerepét: "az MSZP félthette a demokráciát, a miniszterelnök pedig megvédhette az országot", miközben európai egyesült államok épül "a szemünk láttára".

A Jobbik álláspontja szerint Magyarország nettó ráfizető az Európai Unión belül, ezért az ellenzéki párt továbbra is népszavazást szeretne Magyarország uniós tagságáról.