Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még egyeztetnek a reformmenzáról - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyár végéig lezárulhat az egyeztetés a közétkeztetésről - írja a Magyar Nemzet. Furcsaság a benzin- és gázolajforgalom növekedése körül - olvasható a Napi Gazdaságban.

A Népszabadság szerint súlyos következményei lehetnek annak, hogy az Emberi Jogok Európai bírósága jelentős összegű kártérítést ítélt meg egy magyar férfinak, mert túl kicsi zárkában tartották fogva. A férfi ügyvédje szerint a precedensértékű döntés után elítéltek sora fordulhat a nemzetközi bírósághoz.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy augusztusra elkészülhet a közétkeztetést szabályozó végleges rendelet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma addig lezárná a tárgyalásokat az új jogszabályról, amelynek révén tápanyagban gazdag, egészséges és változatos ételeket tálalnának a menzákon.

A Magyar Nemzet egy másik írásából kiderül: eddig három letelepedési államkötvényt igényeltek külföldiek, a vásárlók kínaiak voltak. A lap emlékeztet arra, hogy a tavalyi törvénymódosítás szerint azok a harmadik, vagyis az unión kívüli országokból érkező állampolgárok, akik legalább 250 ezer euró, vagyis csaknem 73 millió forint értékben államkötvénybe fektetnek be, a korábbinál jóval gyorsabban, a tartózkodási engedély megszerzése után hat hónappal letelepedési engedélyt kaphatnak Magyarországon.

Az Indexen arról olvashatnak, hogy a világon először követhetjük élőben egy parlagi sas fészekben történteket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programjának célja a sasokkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása és a nagyközönség megismertetése a ragadozó madárral.

Az Index egy nemzetközi tanulmányra hivatkozva azt írja: a világ veszélyeztetett régióiban a kultúra, a vízellátás, a természeti környezet és az egészség közül legalább kettőt súlyosan érint a globális felmelegedés. Ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása nem csökken, és az átlaghőmérséklet 1980-2010-hez képest 4 Celsius-fokkal nő, a károk helyrehozhatatlanok lehetnek.

A Napi Gazdaság írása szerint négyszer akkora májusi üzemanyagforgalom-növekedésről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mint amiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tud. Az eltérés okait a szakemberek is csak tippelik, de a feketepiac mérete nem magyaráz ekkora eltérést.

A Napi Gazdaság szerint egyelőre kevéssé látszik, a piaci hírek szerint azonban mind több zálogház kerül nehéz helyzetbe az aranyár zuhanása miatt. Menekülési stratégiával csak töredékük rendelkezik és a pénzintézetek sem elégedettek az üzletággal.

A Portfolio.hu írásából megtudhatják: jelentősen süllyedt a világgazdaság kilábalási ütemét jelző legfőbb átfogó aktivitási mérőszám. Az egyik nemzetközi vezető pénzügyi szolgáltató csoport szerint ez egyéves mélypontnak számít.

A Pénzcentrum arról közöl írást, hogy nem hajlandó általánosságban figyelembe venni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Kúria ítéletét, amelyben kimondta: nem minősül üzletszerűnek a tavaly január elseje előtt eladott ingóságok értékesítése, ha a kapott ellenérték nem haladta meg az áfatörvényben meghatározott alanyi adómentességi határt. A lap szerint az adóhivatal nem a Kúria ítélete, hanem a Kúria Sajtótitkársága által kiadott hiányos tájékoztatóra hivatkozva utasított el nemrégiben egy felügyeleti intézkedés iránti kérelmet.