Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kovács Levente: Sikeresek a bankok mentőcsomagjai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nem fizető devizahitelesek esetében is meg kell találni az úgynevezett potyautasok kiszűrésének módját - mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a tranzakciós illeték emeléséről is.

Kovács Levente elismerte, hogy azoknak az adósoknak segítséget kell nyújtani, akik valóban nem tudnak fizetni. Az elmaradók nagy része valamilyen formában azonban tudna törleszteni, de különböző okokból nem akar - tette hozzá.

A bankok saját mentőcsomagjait sikeresnek ítéli a szövetség főtitkára, az érintettek 40 százaléka választotta az árfolyamgátat, és ezzel a lehetőséggel ezután bármikor élhet egy devizahiteles - mondta Kovács Levente.

A Bankszövetség főtitkára beszélt a tranzakciós illeték emeléséről is. Ha egy illetéket növelnek, az szürkíti a gazdaságot, de az, hogy a készpénzes és a nem készpénzes illeték mértéke között 100 százalékos a különbség, alapvetően fehéríti a gazdaságot - emelte ki Kovács Levente, aki azonban úgy véli, a növelés helyett inkább csökkenten kellett volna az illetéket, de biztos abban, hogy a kormány a hatásokat ki fogja elemezni, és eldönti a jövő évi költségvetés tervezésekor, hogy szükség van-e még tranzakciós illeték.

A 75 milliárdos egyszeri, "brutális" befizetés is jelentős mértékben sújtja az elmúlt években veszteséges bankszektort. Ráadásul tönkre vágja a piacba vetett bizalmat, hiszen korábban nem volt róla szó, és a költségvetés állapotát tekintve indokolt sem volt - mondta a főtitkár.