Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felkérték a hadsereget az egyiptomiak életének védelmére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egyik ellenzéki párt felkérte a hadsereget szerdán, hogy védje meg az egyiptomiak életét az "őrülten" viselkedő Murszi elnöktől.

"Arra kérjük a hadsereget, hogy védje meg az egyiptomiakat, mivel Mohamed Murszi elnök elvesztette az eszét és polgárháborúra bújtja fel a lakosságot" - tette közzé Mohamed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt vezetőjének ellenzéki pártja szerdán. A párt közleménye szerint a hadsereg beavatkozása nem katonai puccsot, hanem emberéletek megmentését jelentené.

Eközben a hadsereg főparancsnoka, Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok órákkal az általa kiadott, Murszi távozására felszólító ultimátum lejárta előtt összehívta a legfontosabb katonai vezetőket.

Az egyiptomi ellenzék kedden jelentette be, hogy el-Baradei fogja képviselni őket a belpolitikai válság megoldását célzó folyamat során.

Katonai források szerint el-Baradei az ellenzék képviselőjeként szerdán találkozott a hadsereg főparancsnokával. Az ellenzék vezetője mellett az egyiptomi keresztényeket képviselő kopt pápa és az ország főbb muszlim vezetői is megbeszélést folytattak a főparancsnokkal: a megbeszélésen az ultimátum lejárta után követendő menetrendről, a további lépésekről tárgyaltak.

Mind az egyiptomi hadsereg vezetői, mind Murszi elnök jelezték: akár a halálukig is elkötelezték magukat saját ügyük mellett.

A főparancsnokság szerda hajnalban kiadott közleményében az ultimátum lejárta előtti "végső órákról" beszélt, és kijelentette, hogy a hadsereg "kész vérét áldozni" Egyiptom és az ország népe érdekében.

Mohamed Murszi szerdára virradó éjjel drámai hangú televíziós beszédben utasította el az ellenzék által követelt lemondását és visszautasította a hadsereg ultimátumát is. "Életemmel is megvédem az elnöki hivatal törvényességét" - hangsúlyozta beszédében az egyiptomi államfő, aki egyidejűleg minden belső és külső nyomást elutasított.

Szaúd-Arábia főmuftija, az ország legfőbb vallási méltósága szerdán nyomatékosan arra kérte az egyiptomiakat, hogy működjenek együtt a vérontás elkerülése érdekében.

Szerda hajnalban egyébként folytatódtak az összecsapások az egyiptomi fővárosban a Mohamed Murszi ellen tüntetők és az elnök hívei között. A legfrissebb hírek szerint legkevesebb 22 ember vesztette életét, és több mint 200-an megsebesültek.

A hadsereg nyilatkozatot tesz közzé szerda délután, az ultimátum - magyar idő szerint 16.30-kor esedékes - lejárta után.