eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Felkérték a hadsereget az egyiptomiak életének védelmére

Az egyik ellenzéki párt felkérte a hadsereget szerdán, hogy védje meg az egyiptomiak életét az "őrülten" viselkedő Murszi elnöktől.

"Arra kérjük a hadsereget, hogy védje meg az egyiptomiakat, mivel Mohamed Murszi elnök elvesztette az eszét és polgárháborúra bújtja fel a lakosságot" - tette közzé Mohamed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt vezetőjének ellenzéki pártja szerdán. A párt közleménye szerint a hadsereg beavatkozása nem katonai puccsot, hanem emberéletek megmentését jelentené.

Eközben a hadsereg főparancsnoka, Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok órákkal az általa kiadott, Murszi távozására felszólító ultimátum lejárta előtt összehívta a legfontosabb katonai vezetőket.

Az egyiptomi ellenzék kedden jelentette be, hogy el-Baradei fogja képviselni őket a belpolitikai válság megoldását célzó folyamat során.

Katonai források szerint el-Baradei az ellenzék képviselőjeként szerdán találkozott a hadsereg főparancsnokával. Az ellenzék vezetője mellett az egyiptomi keresztényeket képviselő kopt pápa és az ország főbb muszlim vezetői is megbeszélést folytattak a főparancsnokkal: a megbeszélésen az ultimátum lejárta után követendő menetrendről, a további lépésekről tárgyaltak.

Mind az egyiptomi hadsereg vezetői, mind Murszi elnök jelezték: akár a halálukig is elkötelezték magukat saját ügyük mellett.

A főparancsnokság szerda hajnalban kiadott közleményében az ultimátum lejárta előtti "végső órákról" beszélt, és kijelentette, hogy a hadsereg "kész vérét áldozni" Egyiptom és az ország népe érdekében.

Mohamed Murszi szerdára virradó éjjel drámai hangú televíziós beszédben utasította el az ellenzék által követelt lemondását és visszautasította a hadsereg ultimátumát is. "Életemmel is megvédem az elnöki hivatal törvényességét" - hangsúlyozta beszédében az egyiptomi államfő, aki egyidejűleg minden belső és külső nyomást elutasított.

Szaúd-Arábia főmuftija, az ország legfőbb vallási méltósága szerdán nyomatékosan arra kérte az egyiptomiakat, hogy működjenek együtt a vérontás elkerülése érdekében.

Szerda hajnalban egyébként folytatódtak az összecsapások az egyiptomi fővárosban a Mohamed Murszi ellen tüntetők és az elnök hívei között. A legfrissebb hírek szerint legkevesebb 22 ember vesztette életét, és több mint 200-an megsebesültek.

A hadsereg nyilatkozatot tesz közzé szerda délután, az ultimátum - magyar idő szerint 16.30-kor esedékes - lejárta után.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×