Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áder a 15. törvényt nem írta alá

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tavaly májusi beiktatása óta az államfő egy alkalommal, a választási eljárási törvény esetében kért előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, és tizenöt, aláírásra elé terjesztett törvényt küldött vissza az Országgyűlésnek megfontolásra. Áder János szerint az alkotmánybírósági beadványok elkészítéséhez a mindenkori köztársasági elnöknek nem elég a rendelkezésére álló öt nap.

Az államfő szerdán a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek, mert több ponton sem ért egyet az abban foglaltakkal. A köztársasági elnök kedden az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvénycsomagot és az egyházügyi törvény módosítását küldte vissza a parlamentnek megfontolásra. Előbbiben azt kifogásolta, hogy a médiahatóság elnökhelyettese rendeletalkotási jogot kapott, utóbbi pedig véleménye szerint jogbizonytalanságot okoz.

Áder János eddig már 15 aláírásra elé terjesztett törvényt küldött vissza megfontolására a parlamentnek. A köztársasági elnök tavaly május 10-i beiktatása után először május 31-én a médiatörvény módosításával nem értett egyet, pontosabban házszabály ellenesnek ítélte a zárószavazás előtti módosító indítványok benyújtását. Az Országgyűlés június 4-én ismét elfogadta a törvényt, amelyhez azonos tartalommal, de már a házszabálynak megfelelő módon nyújtottak be zárószavazás előtti módosítót.

Áder János eddig egyszer kért előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól. Mégpedig tavaly december 6-án a választási eljárásról szóló törvényről. Az államfő alkotmányosan aggályos részeket talált a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokban, kifogásokat fogalmazott meg a kampányszabályokkal, a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos rendelkezésekkel és a törvény hatályba lépésével összefüggésben.

2013. január 4-én az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, és eltörölte a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokat. A parlament április 8-án módosításokkal ismét elfogadta a jogszabályt.

Bár Áder János múlt héten aláírta, az LMP így Szabó Mátétól, az alapvető jogok biztosától kéri, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz és kezdeményezze az új földtörvény alkotmányossági vizsgálatát, illetve a jogszabály módosítását.