eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Kész az új pedagógus illetménytábla - lapszemle

Akár 100-150 ezer forinttal is megemelkedhet a pedagógusok bruttó bére - írja a Magyar Nemzet. A Népszabadság szerint hatvan régi trafikos kapott méltányossági alapon átmeneti fennmaradási engedélyt,

Végzettségtől és munkatapasztalattól függően akár 100-150 ezer forinttal is megemelkedhet a pedagógusok bruttó bére az életpályamodell teljes körű bevezetésével - írja a Magyar Nemzet. A lap Petróczi Gábor közoktatási szakértőnek az új bérrendszerről készített tanulmányára hivatkozva azt írja: fizetési osztálytól függően a főiskolai végzettségű pedagógusoknál átlagosan 62-71 százalékos, az egyetemi végzettségűeknél 47-64 százalékos béremelés lesz. Az alapbér mellett a pótlékok is jelentősen megugranak: míg az osztályfőnöki pótlék jelenleg 7 és 20 ezer forint között van, az új táblázat szerint végzettségtől függően 18-53, illetve 20-59 ezer forintos keretet tartalmaz. A pedagógus-béremelés pontos mértékét és ütemezését várhatóan július 10-én tárgyalja a kormány.

Három lépcsős közszolgálati béremelésről határoztak a szombati kormányülésen a Magyar Nemzet információi szerint. 2014. január 1-jétől 15 százalékkal, egy évvel később újabb 10 százalékkal, míg 2016 első napjaiban további 5 százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók. Egy pontosan meg nem nevezett, a hétvégi tanácskozáson részt vevő forrás mindezt az ország gazdasági teljesítményétől is függővé tette. A béremelés az Orbán-kormány által elindított egységes életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódik.

Hatvan régi trafikos kapott méltányossági alapon átmeneti, december 31-ig szóló fennmaradási engedélyt eddig - írja a Népszabadság. A lap szerint elvileg csak olyanok kaphattak méltányosságot, akik 20 éve megszakítás nélkül azonos helyen és azonos cégben árulták a dohányt, de végül van olyan is, aki 15 éves trafikos múlttal rendelkezik. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetője azt mondta, a társaság csak ideiglenes felmentést adhat, de bízik abban, hogy később a jogalkotó rendezni fogja a régi trafikosok helyzetét.

Az Egyesült Államok baráti kémkedése után hidegháborús szelek támadtak A kiszivárogtató Edward Snowden az oroszoktól kért menedékjogot. Veszélybe kerülhetnek a szabad kereskedelmi tárgyalások - részletek a Népszabadságban.

Az Index a BBC-re hivatkozva arról ír, kitört az utódlási harc Mandela családjában. A rangidős unoka áttemettette Mandela halott gyerekeit, megy a harc a vagyonért és a befolyásért.

Betiltják az e-cigit Magyarországon - írja szintén az Index. Júliustól bűnözőnek számít, aki engedély nélkül e-cigit árul. Az Unióban eközben készül a közös szabályozás, Magyarország viszont a dolgok elébe vág a lépéssel. Az amúgy sem túl egyszerű történetet tovább bonyolítja, hogy nincs egységes tudományos álláspont a készülék hatásaival kapcsolatban.

A Portfolio.hu-n arról lehet olvasni, hogy több történelmi csúcs is megdőlt az utóbbi hetek feltörekvő kötvénypiaci tőkekivonása során, de ezzel párhuzamosan a magyar állampapír hozamok úgy ugrottak meg mintegy 150-200 bázisponttal, hogy közben a külföldi befektetők állománya stabilan rekord magas szintek közelében maradt. Ezen furcsaság mellett az is szokatlan volt, ahogy az állampapír-piaci derivatív termékek és az eszközpiacok viselkedtek az elmúlt hetek piaci turbulenciái alatt. A lap piaci körképében a legfontosabb magyarázatoknak járt utána és egyúttal azt is vázolták, hogy mi várható az állampapírpiacon a következő hetekben.

Feltámad a ScienNet törzsvásárlói rendszer - írja a Pénzcentrum.hu. A lap értesülései szerint újra toboroz ügyfeleket a 2009-ben bedőlt program, amely ellen fénykorában különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt nyomoztak.

Az ösztöndíjakra van pénz, az egyetemeknek korábban beígért állami mentőövre azonban nincs - állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár bejelentette, még nyáron átutalják az intézményeknek az ösztöndíjak kifizetéséhez szükséges forrásokat. Az intézmények működése viszont veszélybe kerül július 1-jétől a korábban beígért, ám késlekedő források miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×