Gondot okozhat vidéken az új ügyeleti rendszer

Infostart
2013. július 2. 06:14
Júliustól új kórházi ügyeleti rendszer lépett életbe. Egyes osztályokon a rezidensek csak szakmai felügyelet mellett dolgozhatnak. A szakorvos felügyelete lehet személyes, de egyes esetekben elég, ha telefonon elérhető, vagy berendelhető.

Javul a betegellátás az új ügyeleti rend bevezetésével a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint. Velkey György ugyanakkor kétkedik abban, hogy a szabályozás minden elemét be tudják majd tartani a kórházak hosszútávon.

Elég hosszú felkészülési idő volt, át tudta gondolni minden intézmény ezt a feltételrendszert. De vannak kételyeim afelől, hogy mindenhol működik-e - mondta.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint vidéken okozhat gondot a miniszteri rendelet maradéktalan betartása. Úgy véli, vidéki vagy megyei kórházak bizonyos szakmáiban, például mentőügyeletben, ahol az orvoshiány olyan jellegű, hogy csak egy mentőügyeletes van, "ott nem fog tudni rezidens ügyelni, mert ott nem fognak tudni megfizetni egy második mentőügyeletest".

A Magyar Rezidens Szövetség üdvözli a szakorvos-jelöltek szakmai felügyeletéről szóló szabályozást, de a szervezet elnöke azt szeretné, ha az ügyeletről szóló adatok nyilvánosak lennének a kórházak weboldalain. Dénes Tamás azt mondta: a betegeknek joguk van tudni arról, hogy ha bemennek egy intézménybe, akkor a rezidens egyedül, vagy egy jelen lévő tapasztalt szakorvos mellett dolgozik.

Az ügyeleti beosztás közérdekű adat, azt nyilvánossá kell tenni, és kezdeményezni fogjuk, hogy minden kórház tegye ezt közzé - hangsúlyozta.

Az alapvető jogok biztosa két éve amiatt indított vizsgálatot, hogy a budapesti Szent János kórházban 2010 szilveszterén egy kezdő rezidenst egyedül hagytak az idegsebészet ügyeletén. Az ombudsman ezután kérte azt az egészségügyi államtitkárságtól, hogy határozza meg a rezidensek szakmai felügyeletének szabályozását.