eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Balog: 65-70 milliárd forint jutott béremelésre az egészségügyben

A kormányváltás óta 65-70 milliárd forint jutott béremelésre az egészségügyben - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden a Semmelweis-napi ünnepségen Budapesten.

A tárcavezető beszédében utalt a korábbi évek béremeléseire, és hangsúlyozta, hogy július 15-től a ma még gazdasági társaságként működő három kórház - Nagyatád, Ózd, Gyöngyös - is állami tulajdonba kerül, így az ott dolgozók is megkapják az idei évre jutó béremelésüket. Balog Zoltán említést tett egy 10 százalékos állami finanszírozásemelésről is, de erről sem beszédében, sem a rendezvény után nem mondott részleteket.

Az MTI úgy tudja, ez a több milliárd forintot kitevő összeg tartalék, amelyet a háziorvosok finanszírozásának emelésére szeretne fordítani a minisztérium.

A miniszter úgy fogalmazott, bízik abban, hogy az egészségügyben dolgozók egyre elégedettebbek lesznek, és ez kihat az egész magyar társadalomra.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a béremeléssel kapcsolatban azt mondta, az államtitkárság folytatja azt a forrásteremtő munkát, amely alapja a béremelésnek, továbbá folytatják azt a tevékenységet, amely az egészségügyi rendszert teszi hatékonyabbá.

Az államtitkár elmondta még, hogy egy éven belül befejezik az úgynevezett e-recept szisztéma próbaüzemét, és az informatikai fejlesztések révén lehetőség lesz például arra, hogy a háziorvos lássa a beteg összes laboreredményét. "Forradalom előtt áll az a terület" - fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte, hogy 300 milliárd forint értékű fejlesztések zajlanak az ágazatban, ennek része a térségi onkológiai központok kialakítása is.

Az idén Ujhelyi Enikő, a Szent László Kórház gyermek intenzív osztályának osztályvezető főorvosa és Kovács József, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi tanára kapta a Semmelweis-díjat. Tizenketten Batthyány-Strattmann díjat vehettek át, 21-en Pro Sanitate díjban, 24-en miniszteri elismerésben részesültek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×