eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk

A miniszterelnök szerint a Tavares-jelentés megszavazása veszélyes út - a nap hírei

Két jogszabálymódosítást is visszaküldött a parlamentnek az államfő. Május végéig 163 ezren éltek az árfolyamgát lehetőségével. Május végéig 163 ezren éltek az árfolyamgát lehetőségével.

A miniszterelnök szerint veszélyes útra lép az Európai Parlament, ha megszavazza az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló jelentést. Orbán Viktor a dokumentum strasbourgi vitájában igazságtalannak nevezte a dokumentumot, ami szerinte Európára nézve is veszélyt jelent. Hangsúlyozta: a magyarok azok közé tartoznak, akik nem az alávetettség, hanem a szabad nemzetek Európáját akarják. Hozzátette: Magyarország küzdeni fog mindenkivel szemben, aki kettős mércét alkalmaz. A kormányfő egyúttal ismét hangot adott annak az álláspontjának, amely szerint a kabinet elutasítja azt a politikai nyomásgyakorlást, hogy Magyarországon vonják vissza, illetve ne folytassák a rezsicsökkentést, továbbá mérsékeljék a bankadót. A Rui Tavares portugál zöldpárti európai parlamenti képviselő által készített jelentésről várhatóan szerdán szavaz a közösségi törvényhozó testület.

A miniszterelnök szerint új fejezetet nyitnak Magyarország és Szlovákia közös történetében a most aláírt kétoldalú megállapodások. Orbán Viktor a magyar-szlovák kormányzati csúcstalálkozó után elmondta: a két kormány megállapodott arról, hogy 2014 és 2020 között 25 új határon átvezető utat nyitnak meg. Döntöttek a két ország áram-, illetve gázvezetékeinek összekapcsolásáról is. Robert Fico szlovák kormányfő a közép-európai országok eddiginél szorosabb együttműködését szorgalmazta.

Megfontolásra visszaküldött két törvénymódosítást a parlamentnek a köztársasági elnök. Áder János az alaptörvény múlt szerdán elfogadott módosításánál azt kifogásolta, hogy rendeletalkotási jogot kapott a médiahatóság elnökhelyettese. Az egyházügyi törvény módosításával kapcsolatban az államfő megállapította, hogy az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezések jogbizonytalansághoz vezetnek.

A kormányváltás óta 65-70 milliárd forint jutott béremelésre az egészségügyben - mondta az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Semmelweis-nap alkalmából tartott ünnepségen Budapesten arról is beszélt: július 15-től a ma még gazdasági társaságként működő három kórház is állami tulajdonba kerül, így az ott dolgozók is megkapják az idei évre jutó béremelésüket.

Halaszthatatlannak tartja az egészségügyi életpályamodell bevezetését a Magyar Orvosi Kamara. Éger István, a köztestület elnöke elismerte, hogy az utóbbi időben történtek erőfeszítések az ágazatban dolgozók anyagi helyzetének rendezésére, de ismét hangsúlyozta, hogy az alapellátásra sem tavaly, sem az idén nem jutott pénz. Diszkriminációnak nevezte az ügyeleti díjat befagyasztását, amely miatt havi szinten több tízezer forinttól esnek el az orvosok.

Hiányolja a túlóra kérdésének rendezését a pedagógus-életpályamodellből a Pedagógusok Szakszervezete. A szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: ennek rendezése a lépcsőzetes béremelés miatt még mindig függőben van, ezért levélben fordultak a köznevelési helyettes államtitkárhoz. Galló Istvánné úgy vélte: rendkívül igazságtalan helyzetet eredményez, ha ősztől az alapbérek emelése mellett megszüntetik a túlóra díjazását, mert így lesz olyan pedagógus aki sokkal többet dolgozik majd ugyanannyi pénzért.

A korábban dohányboltot üzemeltetők közül 60 kereskedő folytathatja tovább tevékenységét - közölte pótlólag kiírt pályázat eredménye alapján a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. A szervezet emlékeztetett: a májusban közzétett felhívás célja az volt, hogy a dohánykereskedelem július elsejei átalakítása ne érintse hátrányosan azokat a magyar családokat, amelyek legalább húsz éve dohánytermék-kiskereskedelemmel foglalkoznak, és megélhetésüket évtizedek óta trafik működtetése jelenti.

Május végéig 163 ezren éltek az árfolyamgát lehetőségével. Ez az érintettek több mint egyharmada. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője a legfrissebb adatokat ismertetve az InfoRádiónak elmondta: csaknem 155 ezren nyitották már meg a gyűjtőszámlát. Emlékeztetett: a lehetséges igénybe vevők teljes köre 452 ezer fő.

Lemondott és azonnali hatállyal távozott posztjáról Csicsáky Péter a Takarékbank elnök-vezérigazgatója - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a lemondás hátterében a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény elfogadása állhat. Hétfőn a 105 tagot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség jogorvoslatért a köztársasági elnökhöz fordult a törvény miatt. A szervezet úgy véli, az több ponton is sérti az alaptörvény egyes rendelkezéseit, a takarékszövetkezeti közösség érdekeit. Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökeként a miniszterelnökhöz fordult az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×