eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor: Nincs erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül

Nincs erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután a Parlamentben tárgyalt Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral.

A kormányfő újságírók előtt elmondta: a NATO egyik fontos kérdése a jövőt illetően, hogy a tagállamok milyen gazdasági állapotban vannak, és mennyi pénzt tudnak fordítani katonai kiadásokra és fejlesztésekre.

Egyetértettek a főtitkárral abban - folytatta Orbán Viktor -, hogy bár kétségkívül válság van, de nem szabad feladni a korábban elért biztonsági szintet és azokat a megállapodásokat sem, amelyek szerint "a biztonsági képességeinket magas szinten fogjuk tartani".

Elmondta a főtitkárnak azt is, hogy nemcsak a nemzetközi elkötelezettségek miatt, hanem "saját nemzeti érdekeink okán is nekünk fejleszteni kell a hadsereget", értéknek kell tekinteni a hadsereget és a NATO-n belüli katonai együttműködés rendszerét.

Nincs ugyanis erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül, így Magyarországnak is szüksége van egy itthon és a világban tiszteletet kiérdemlő hadseregre - jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve, hogy az ehhez szükséges feltételeket a kormánynak kell megteremtenie.

Jelezte, körülbelül ezer magyar katona dolgozik a NATO- és más nemzetközi szervezetek kötelékében.

"Megerősítettük az Afganisztánra vonatkozó elkötelezettségünket. Korábban is azt mondtuk, együtt megyünk be, együtt jövünk ki" - fejtette ki a tárgyalásról szólva a miniszterelnök, közölve, hogy "fenntartjuk a koszovói katonai jelenlétünket".

Végül a főtitkár figyelmébe ajánlotta, hogy bár a NATO bővítése most kétség kívül akadályokba ütközik, de fenn kell tartani a szervezet nyitottságát, készségét új tagállamok bevonására. Ezért Orbán Viktor kérte, hogy a következő NATO-csúcson foglalkozzanak a bővítés kérdésével.

Anders Fogh Rasmussen úgy nyilatkozott, hogy elismerésre méltó Magyarország erős elkötelezettsége a transzatlanti szövetségben, a NATO-ban. A szervezet főtitkára méltatta a magyar csapatok Afganisztánban és Koszovóban végzett munkáját, mint mondta, professzionálisan és eltökélten szolgálnak.

Az afganisztáni misszióval kapcsolatban kiemelte: a magyar csapatok nagy segítséget nyújtanak az afgán erők kiképzésében és felkészítésében, így kulcsszerepet játszanak abban, hogy a helyi erők egyre jobb képességekkel rendelkeznek.

Az afgán hadsereg kezdi átvenni a vezetést az ország egészében, így a nemzetközi ISAF-erők harcoló szerepkörből támogató szerepbe kerülnek át - fogalmazott. Hozzátette: 2014-ben az ISAF-misszió befejeződik, utána az afgán erők támogatása, a tanácsadás kerül előtérbe.

A NATO főtitkára felidézte: délelőtt látogatást tett Pápán, ahol jó példáját látta annak, hogy az országok együttműködve olyan eredményeket érhetnek el, amelyekre külön-külön nem lennének képesek.

Anders Fogh Rasmussen gratulált Magyarországnak ahhoz, hogy átvette a visegrádi csoport elnökségét, és kiemelte: az ilyen regionális együttműködések a NATO és az EU érdekeit is szolgálják, és különösen jelentősek, amikor az országok olyan nehéz helyzetben vannak, mint a jelenlegi válság idején.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×