Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: Nincs erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután a Parlamentben tárgyalt Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral.

A kormányfő újságírók előtt elmondta: a NATO egyik fontos kérdése a jövőt illetően, hogy a tagállamok milyen gazdasági állapotban vannak, és mennyi pénzt tudnak fordítani katonai kiadásokra és fejlesztésekre.

Egyetértettek a főtitkárral abban - folytatta Orbán Viktor -, hogy bár kétségkívül válság van, de nem szabad feladni a korábban elért biztonsági szintet és azokat a megállapodásokat sem, amelyek szerint "a biztonsági képességeinket magas szinten fogjuk tartani".

Elmondta a főtitkárnak azt is, hogy nemcsak a nemzetközi elkötelezettségek miatt, hanem "saját nemzeti érdekeink okán is nekünk fejleszteni kell a hadsereget", értéknek kell tekinteni a hadsereget és a NATO-n belüli katonai együttműködés rendszerét.

Nincs ugyanis erős ország tiszteletre méltó hadsereg nélkül, így Magyarországnak is szüksége van egy itthon és a világban tiszteletet kiérdemlő hadseregre - jelentette ki Orbán Viktor, megjegyezve, hogy az ehhez szükséges feltételeket a kormánynak kell megteremtenie.

Jelezte, körülbelül ezer magyar katona dolgozik a NATO- és más nemzetközi szervezetek kötelékében.

"Megerősítettük az Afganisztánra vonatkozó elkötelezettségünket. Korábban is azt mondtuk, együtt megyünk be, együtt jövünk ki" - fejtette ki a tárgyalásról szólva a miniszterelnök, közölve, hogy "fenntartjuk a koszovói katonai jelenlétünket".

Végül a főtitkár figyelmébe ajánlotta, hogy bár a NATO bővítése most kétség kívül akadályokba ütközik, de fenn kell tartani a szervezet nyitottságát, készségét új tagállamok bevonására. Ezért Orbán Viktor kérte, hogy a következő NATO-csúcson foglalkozzanak a bővítés kérdésével.

Anders Fogh Rasmussen úgy nyilatkozott, hogy elismerésre méltó Magyarország erős elkötelezettsége a transzatlanti szövetségben, a NATO-ban. A szervezet főtitkára méltatta a magyar csapatok Afganisztánban és Koszovóban végzett munkáját, mint mondta, professzionálisan és eltökélten szolgálnak.

Az afganisztáni misszióval kapcsolatban kiemelte: a magyar csapatok nagy segítséget nyújtanak az afgán erők kiképzésében és felkészítésében, így kulcsszerepet játszanak abban, hogy a helyi erők egyre jobb képességekkel rendelkeznek.

Az afgán hadsereg kezdi átvenni a vezetést az ország egészében, így a nemzetközi ISAF-erők harcoló szerepkörből támogató szerepbe kerülnek át - fogalmazott. Hozzátette: 2014-ben az ISAF-misszió befejeződik, utána az afgán erők támogatása, a tanácsadás kerül előtérbe.

A NATO főtitkára felidézte: délelőtt látogatást tett Pápán, ahol jó példáját látta annak, hogy az országok együttműködve olyan eredményeket érhetnek el, amelyekre külön-külön nem lennének képesek.

Anders Fogh Rasmussen gratulált Magyarországnak ahhoz, hogy átvette a visegrádi csoport elnökségét, és kiemelte: az ilyen regionális együttműködések a NATO és az EU érdekeit is szolgálják, és különösen jelentősek, amikor az országok olyan nehéz helyzetben vannak, mint a jelenlegi válság idején.