Inforádió

Meghallgatom Élő adás

E-útdíj: "A rendszer biztonsággal működik"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Július elsején éjféltől elindult az elektronikus útdíjrendszer, és bár vannak apróbb műszaki, informatikai problémák, olyan helyzet nem áll fenn, ami miatt le kellene állítani a rendszert - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt szakmai projektszóvivője.

Elindult az elektronikus útdíjrendszer, ugyanakkor indulás után hamarosan kétszer is üzemszünetet kellett elrendelni az autópálya kezelőnek, nagyjából 2-2 órás időtartamra, amire azért volt szükség, mert a kezelő szerint túlterheléses támadás érte a rendszert. A szünet arra kellett, hogy a fuvarozók adatai biztonságban legyenek.

A szakmai projektszóvivő közölte: biztosak abban, hogy támadás volt ezekben az időszakokban, és nem csupán regisztrációs dömping, az ügy részletes kivizsgálása még folyamatban van. Ennek ellenére az Állami Autópálya Kezelő szerint - fűzte hozzá Kibédi-Varga Lajos - a rendszer biztonsággal működik.

A szóvivő elmondta: folyamatosan figyelik a műszaki-informatikai rendszer működését és ha kell beavatkoznak. Kibédi-Varga Lajos közölte, ha valamely fuvarozónak gondja támad akár a fedélzeti eszközzel, akár a viszonylati jegyet adó kioszknál, azt jelezze a regisztrációs oldalon is megtalálható telefonszámon, illetve e-mailen, ezeket az ügyeket kivizsgálják.

Erre azért is van szükség, mert az e-útdíj rendszerével együtt az ellenőrzés is elindult, tehát mind az autópálya kezelő, mind a rendőrség figyelik a járműveket, illetve azt, hogy fizettek-e útdíjat.