Még nem döntött a kecskeméti gyár bővítéséről a Mercedes - a nap hírei

Infostart
2013. június 3. 21:23
Több ezer embert kellett kiköltöztetni Németországban és Csehországban a Duna áradása miatt, az árhullám érkezésére itthon is készülnek a hatóságok. Szigorította a családon belüli erőszak büntetését az Országgyűlés, és megszavazták pb-gáz árának 10 százalékos csökkentését is.

Több ezer embernek kellett elhagynia otthonát Németország déli és délkeleti részén a hetek óta tartó esős időjárás után keletkezett árvíz miatt. A legsúlyosabb helyzet Passauban van, ahol a város központját az épületek első emeletéig ellepte a víz. Az áradásnak már halálos áldozatai is vannak Németországban és Csehországban, ahol szintén kitelepítettek 7 ezer embert és szükséghelyzetet hirdettek. Az Európai Bizottság megnyissa a szolidaritási alapot az árvíz sújtotta Közép-Európai tagállamok előtt.

Kedd reggel 8 órakor megkezdi működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ a dunai árvízhelyzet miatt - jelentette be a katasztrófavédelmi főigazgató. Bakondi György figyelmeztetett: korlátozzák a veszélyes anyagok szállítását, és fokozottan felügyelik a veszélyes üzemeket és kritikus infrastruktúrákat. Pintér Sándor belügyminiszter szerint az eszközök és az emberek is készen állnak a védekezésre. Giró-Szász András kormányszóvivő is azt mondta korábban, hogy a költségvetésben meg van a fedezet bármilyen komoly probléma megoldására.

A Római part környéke és a Margitsziget védelmével kezdi a felkészülést a Duna áradására a főváros. Szentendrén összerakják a mobilgát már elkészült szakaszát, amely már túl van a terheléses próbán. A tájékoztatás szerint az árvízzel érintett területen nem lesz villany, víz, csatorna és szemétszállítási szolgáltatás. A helyi védelmi bizottság arra kérte a területen saját felelősségükre bent maradókat, hogy ne igyanak vezetékes vizet.

Súlyosabban büntethető a családon belüli erőszak azután, hogy a büntető törvénykönyv módosításával önálló tényállássá vált a kapcsolati erőszak. Ez azt jelenti, hogy a testi sértés egyes eseteit, a becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést a jövőben súlyosabban bünteti majd a Btk., ha az elkövető és az áldozat együtt él vagy élt, illetve ha kapcsolatukból közös gyermek született. Azt is büntetik majd, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját.

Olcsóbb lesz a pb-gáz júliustól. Elfogadta a Parlament a földgáztörvény módosítását. A vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután-gáz is hatósági áras, mindegyik ára 10 százalékkal csökken.

Mégis kaphatnak működési támogatást a pártok jövőre, miután a parlament kormánypárti többsége elfogadta az erre irányuló MSZP-s módosító javaslatot. Az előterjesztésre csak a Jobbik szavazott nemmel. Az ellenzéki politikusok indoklása szerint az állam azért nem várja el a pártoktól, hogy önfenntartók legyenek, nehogy átláthatatlan támogatási rendszer alakuljon ki.

Átírta a csaknem egy éve előtte fekvő földtörvényjavaslatot az Országgyűlés. Újraszabályozták egyebek mellett a földtulajdonjog és a haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást. A törvény zárószavazását a jövő héten tartják. A változtatások egyike, hogy az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmag-előállítók a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak. Közben a földtörvény ellen tüntettek mintegy százan az Országház közelében.

A végleges adatok szerint 142, korábban kommunista nyugdíjpótlékban részesülő embertől vonják meg a juttatásokat augusztus 1-től. A döntés Biszku Bélát is érinti. Rétvári Bence a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára elmondta: a határozatokat május 31-én postázták az érintetteknek.

Nincs még döntés a kecskeméti Mercedes-gyár bővítéséről. Az index.hu írt arról, hogy elmarad az üzem bővítése, ezzel összefüggésben a német gépjárműgyártó egyik szóvivője a távirati irodának azt mondta: a gyár tavalyi megnyitásakor megerősítették, hogy van bővítési lehetőség, de az ügyben egyelőre nem született döntés.

Nyomozást rendelt el a trafikpályázatok ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség. Több feljelentés nyomán kezdett vizsgálódni az ügyészség, de egyedül a személyes adattal való visszaélés gyanúját találták megalapozottnak, a hivatali visszaélés, a vesztegetés és a befolyással üzérkedés bűncselekmények gyanúját nem.