Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi a Tavares-jelentés további sorsa?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Tavares-jelentés csak hosszú és nehézkes úton vezethet Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztéséhez.

Ha a jogállamiság magyarországi helyzetének vizsgálatára fölkért zöldpárti Rui Tavares erősen kritikus jelentése nyomán nyáron az Európai Parlament kétharmados többséggel úgy dönt, hogy kezdeményezi a közösségről szóló szerződés 7. cikkelyén alapuló eljárás megindítását, az ügy a tagországok minisztereinek ülésére, az Európai Unió Tanácsa elé kerül - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Orbán Balázs András kifejtette: következő lépésként négyötödös többséget kell elérni, ami arra jó, hogy ezt követően indulhat be egy konzultációs eljárás, amelyben uniós intézmények és a tagállam között egy intenzív párbeszéd alakul ki. Az észrevételek és a javaslattétel mellett folyamatosan ellenőrzi az unió, hogy még mindig megvannak-e azok az okok, amiért korábban négyötödös többséggel úgy döntött, hogy fennáll az alapértékek megsértésének veszélye.

Ha az Európai Unió Tanácsa úgy ítéli meg, hogy ezek a veszélyek tartósak, a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak is ki kell mondani, ráadásul egyhangúlag, hogy az uniós alapértékek súlyosan és tartósan sérülnek.

Orbán Balázs András kiemelte: a tanács dönthet egyhangúlag, tehát az érintett tagállam kivételével valamennyi tagállam egyetértésével és az Európai Parlament ismételten beszerzett, legalább kétharmados támogatásával arról, hogy az adott tagállam tartósan és súlyosan megsérti ezeket az alapértékeket. Amennyiben ez megtörtént, akkor következik a szankcionálási szakasz.

A lehetséges szankciókról szintén minősített többséggel kell az uniós intézményeknek dönteniük, ebben a körben, végső döntésként merülhet föl az adott tagállam szavazati jogának felfüggesztése, a szerződésekből eredő, bármely jog gyakorlásának megvonása mellett.