Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újraszabályozhatják a közérdekű adatközlést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés mai ülésén elfogadhatja azt a vasárnap benyújtott és hétfőn kivételes sürgős eljárással tárgyalt fideszes egyéni képviselői indítványt, amely a polgári törvénykönyv (Ptk.) helyett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényekben szabályozná a közérdekű adatszolgáltatást. A nap további részében vita kezdődhet az egyházként történő elismerés rendjéről, valamint a dohányboltok profitjának emeléséről is.

A Ház ülése reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően szavazhatnak a képviselők.

A parlamentnek döntenie kell az információszabadságról szóló törvény módosításáról, amely külön jogszabályban szabályozná a jelenleg Ptk.-ba foglalt, ám az új törvénykönyvből kimaradt, közpénzek felhasználásával összefüggő adatok megismerésével kapcsolatos rendelkezéseket, vagyis az úgynevezett üvegzseb-szabályokat. Az Országgyűlés a módosítással kimondhatja, hogy "a közérdekű adat megismerése iránti igény teljesítése nem eredményezhet a külön törvényben szabályozott ellenőrző szervek ellenőrzési jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést és adatkezelést."

Ugyancsak ma szavazhatnak a köznevelési törvény módosításáról, amelynek alapján az iskolák húsz százalékkal eltérhetnek a jogszabályban meghatározott, 27 fős maximális osztálylétszámtól. A törvénybe az oktatási bizottság javaslatára bekerült, hogy ha a mindennapos testnevelés feltételei nem adottak, akkor hetente egyszer legfeljebb két testnevelésórát összevonva lehet megtartani.

A képviselők elfogadhatják a területrendezési törvény módosítását is, amely egy új győri elkerülő út megépítését készítené elő.

A határozathozatalokat követően általános vita kezdődhet az egyházügyi törvény alkotmányváltozással összefüggő módosításáról. A kormány javaslatában azt kezdeményezi, hogy minden vallási közösség használhassa az egyház megnevezést. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslatában felidézi, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) a közelmúltban megsemmisítette az egyházügyi törvény bizonyos rendelkezéseit, közte az elismerési eljárásra vonatkozó szabályokat. Az Ab alkotmányos követelményként határozta meg, hogy az egyházi jogállás megszerzése és az ahhoz kapcsolódó jogosultságok megállapítása tárgyilagos és ésszerű feltételek alapján, tisztességes eljárásban és jogorvoslati lehetőség biztosítása mellett történjen. A március 11-én elfogadott negyedik alaptörvény-módosítással a Ház az alkotmányban rögzítette, az Országgyűlés joga, hogy a vallási tevékenységet végző szervezeteknek speciális egyházi státuszt biztosítson.

A nap további részében terítékre kerül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tavalyi beszámolója, a kormány fémkereskedelemről szóló törvényjavaslata, a közraktározásról szóló jogszabály-változtatás, valamint a fideszes Németh Szilárd azon javaslata, amely - a kormányzati rezsicsökkentéshez igazodva - tíz százalékkal csökkentené a palackos PB-gáz árát is.

Utolsó napirendi pontként, várhatóan az esti órákban kezdődhet általános vita arról az előterjesztésről, amely tíz százalékos kereskedelmi árrést garantálna a hamarosan létrejövő nemzeti dohányboltoknak. Az indítványt jegyző Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn újságíróknak ugyanakkor arról beszélt, hogy a kormányfő 12 százalékos árrést szeretne a dohány-kiskereskedőknek.