Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Takarékossági parancs a honvédségi szervezeteknél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Takarékossági intézkedéseket rendelt el Benkő Tibor vezérkari főnök a közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteknél és a Magyar Honvédség (MH) katonai szervezeteinél. Az erről szóló intézkedés a Honvédelmi Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

A rendelkezés szerint az alárendelt szervezetek az egyes feladatok végrehajtásánál kötelesek a helyi sajátosságok figyelembevételével takarékossági parancsot kiadni.

A vezérkari főnök rendelkezésében előírta például, hogy az alárendelt szervezetek vezetőinek korlátozniuk kell, illetve lehetőség szerint minimálisra csökkenteniük az ajándéktárgyak, emléktárgyak, valamint az alakulatot népszerűsítő reklám- és propagandaanyagok beszerzését.

A kiképzési rendezvények költségeinek csökkentése és hatékonysága érdekében a vezérkari főnök azt az intézkedést hozta, hogy az idei kiképzés, felkészítés feladatait lehetőség szerint fűtési szezonon kívül, a helyőrségi gyakorló- és lőterek fokozott igénybevételével, összehangolt végrehajtásával kell tervezni. Úgy határozott, hogy csökkenteni kell a továbbképzések, szakmai felkészítések számát is.

A vezérkari főnök előírta továbbá, hogy szigorítani kell a honvédségi gépjárművek szolgálati igénybevételét. Az üzemanyag-felhasználás korlátozásáért az év végrehajtandó feladatait "rangsorolva, elsősorban a készenlétfenntartással és -fokozással, valamint a készenléti, készültségi szolgálatok biztosításával, a missziós felkészítéssel és a szervezet működőképességének fenntartásával" összefüggésben kell végrehajtani - olvasható az intézkedésben.

Az energiatakarékosság érdekében a használatban lévő helyiségek fűtésekor a munkavédelmi és a munka-egészségügyi jogszabályokban a helyiségekre előírt hőmérsékletet kell biztosítani, és "kerülni kell a szabályozókban meghatározottaknál magasabb hőmérséklet biztosítását".

A vezérkari főnök azt is előírta, hogy az alárendelt szervezetek vezetői a működési kiadások - köztük a nyomdai költségek, a szakkönyvek és sajtótermékek beszerzése, valamint a szakképzési kiadások - vonatkozásában vizsgálják felül a hatályos szerződéseket és folyamatban lévő kötelezettségvállalásaikat. Benkő Tibor elrendelte azt is, hogy a laktanyai elhelyezéssel kapcsolatos karbantartási munkálatokat lehetőség szerint a szerződött helyi szolgáltatókkal kell elvégeztetni.