eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma

Petíciót vittek a trafikpályázat vesztesei Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba - lapszemle

Korlátlanul használható hitelkiváltásra a jegybank által kínált növekedési forrás. A magas vízállás miatt elkezdték a Balaton apasztását.

Elkészült a jegybank növekedési hitelprogramjának végső változata, a hónap végéig arról is döntenek, hogy melyik pénzintézetek kaphatnak a forráshitelből. A Monetáris Tanács alelnöke, Balog Ádám elmondta, a kis- és középvállalkozásoknak szánták a konstrukciót, amelyet a közreműködő bankokon keresztül eszközök vásárlására, beruházásokra, illetve uniós források kiegészítésére fordíthatnak. A pénzintézetek legfeljebb 2 és fél százalékos haszonra tehetnek szert, de ezen belül szabadon határozhatják meg a kamatrés és a garanciadíj arányát. A hitelek alsó határa 3 millió forint, felső határa 3 milliárd.

Petíciót adtak át a trafikpályázat veszteseiből alakult mozgalom képviselői a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Azt kérik, hogy legyen nyilvános minden győztes és vesztes pályázat, a döntéskor figyelembe vett szempontrendszer és az elbírálásban résztvevők névsora. A tárca áttekinti a kifogásokat és későbbre ígért választ. Közben egy szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő azt állította a hvg.hu-nak, hogy politikai egyeztetésen véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a szekszárdi kormánypárti város-atyák, a polgármester kezdeményezésére. Ezt a szekszárdi elöljáró tagadja, és valótlannak nevezte a képviselő állítását.

A közérdekű adatközlés új szabályozása miatt több civil szervezet kilép a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által szervezett antikorrupciós munkacsoportból. A Transparency International közölte: álláspontjuk szerint a parlament által sürgősséggel elfogadott törvénymódosítás hiteltelenné tesz minden más kormányzati korrupcióellenes intézkedést. Az új rendelkezés alapján nem kell teljesíteni a visszaélésszerű adatigényléseket, amelyek az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályoznák.

Nem gátolja a trafikpályázatok részleteinek megismerését a közérdekű adatokra vonatkozó törvény friss módosítása - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. A módosításnak technikai indokai voltak, ha valaki mégis úgy érzi, hogy erre hivatkozva tagadnak meg tőle általa közérdekűnek gondolt információkat, akkor az alkotmánybírósághoz fordulhat - tette hozzá a kormánypárti politikus. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy jelentős jogszabály-módosítások várhatóak az új Polgári Törvénykönyv életbe lépése előtt, elsősorban a két szabályozás közötti hézag kitöltésére. Vannak olyan új jogi intézmények is, amelyeket most kell létrehozni, ilyen a házassági vagyonjogi szerződés nyilvántartása vagy a zálogjog szabályozása - mondta Gulyás Gergely, aki természetesnek tartja, ha a törvénykönyv egyes részei Alkotmánybíróság elé kerülnek.

Elfogadta a parlament a köznevelési törvény módosítását. Eszerint az iskolák az eddigi legfeljebb 27 fős osztályok helyett fenntartói engedéllyel 32 főseket is indíthatnának. Az oktatási bizottság javaslatára a törvénybe az is bekerült, hogy ha a mindennapos testnevelés feltételei nem adottak, akkor hetente egyszer legfeljebb két testnevelésórát összevonva is megtarthatnak. Az előterjesztésből ugyanakkor kikerült, hogy az iskolákban minden tanítási napon biztosítani kell a tanulók felügyeletét, étkeztetését, illetve a sajátos nevelési igényű gyermekek egésznapos felügyeletét. Ezt a tervezett rendelkezést kormánypárti és ellenzéki képviselők is a sztrájkjog korlátozásának tartották.

A Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Mile Lajos független képviselő, a paritásos alapon felálló albizottság leendő vezetője közölte, várhatóan a jövő héten kezdi meg munkáját a nyolcfős testület, amelynek mandátuma szeptember 30-ig tart. Közben a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészségi szóvivője bejelentette, hogy hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt február óta nyomoznak Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóinak ügyében.

Közzéteszi a Külügyminisztérium az alaptörvény negyedik módosításáról készülő kormányzati szakvéleményt. Martonyi János különösen fontosnak tartja, hogy fellépjenek a Magyarországot érintő alaptalan támadásokkal szemben, és az anyagot nem a Velencei Bizottság véleményével szemben, hanem a magyar álláspont szakszerű kialakítása érdekében rendelték.

Apasztják a Balaton vizét, a vízállás elérte a kritikusnak mondott 124 centiméteres szintet. A tó vízszintje tavaly december óta 86 centit emelkedett, mivel az elmúlt hónapokban a szokásos duplája volt a csapadék. Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója szerint igyekeztek tartani a magas vízállást, de az már több délnyugat-balatoni településrészt is veszélyeztetett volna. Egyelőre másodpercenként 5 köbméter vizet engednek a tóból a Sió csatornába, ezt a mennyiséget később 15 köbméterre emelik. Hat millió köbméter víz leengedése után süllyed egy centimétert a Balaton vízszintje.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×