Petíciót vittek a trafikpályázat vesztesei Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba - lapszemle

Infostart
2013. április 30. 21:11
Korlátlanul használható hitelkiváltásra a jegybank által kínált növekedési forrás. A magas vízállás miatt elkezdték a Balaton apasztását.

Elkészült a jegybank növekedési hitelprogramjának végső változata, a hónap végéig arról is döntenek, hogy melyik pénzintézetek kaphatnak a forráshitelből. A Monetáris Tanács alelnöke, Balog Ádám elmondta, a kis- és középvállalkozásoknak szánták a konstrukciót, amelyet a közreműködő bankokon keresztül eszközök vásárlására, beruházásokra, illetve uniós források kiegészítésére fordíthatnak. A pénzintézetek legfeljebb 2 és fél százalékos haszonra tehetnek szert, de ezen belül szabadon határozhatják meg a kamatrés és a garanciadíj arányát. A hitelek alsó határa 3 millió forint, felső határa 3 milliárd.

Petíciót adtak át a trafikpályázat veszteseiből alakult mozgalom képviselői a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Azt kérik, hogy legyen nyilvános minden győztes és vesztes pályázat, a döntéskor figyelembe vett szempontrendszer és az elbírálásban résztvevők névsora. A tárca áttekinti a kifogásokat és későbbre ígért választ. Közben egy szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő azt állította a hvg.hu-nak, hogy politikai egyeztetésen véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a szekszárdi kormánypárti város-atyák, a polgármester kezdeményezésére. Ezt a szekszárdi elöljáró tagadja, és valótlannak nevezte a képviselő állítását.

A közérdekű adatközlés új szabályozása miatt több civil szervezet kilép a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által szervezett antikorrupciós munkacsoportból. A Transparency International közölte: álláspontjuk szerint a parlament által sürgősséggel elfogadott törvénymódosítás hiteltelenné tesz minden más kormányzati korrupcióellenes intézkedést. Az új rendelkezés alapján nem kell teljesíteni a visszaélésszerű adatigényléseket, amelyek az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályoznák.

Nem gátolja a trafikpályázatok részleteinek megismerését a közérdekű adatokra vonatkozó törvény friss módosítása - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. A módosításnak technikai indokai voltak, ha valaki mégis úgy érzi, hogy erre hivatkozva tagadnak meg tőle általa közérdekűnek gondolt információkat, akkor az alkotmánybírósághoz fordulhat - tette hozzá a kormánypárti politikus. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy jelentős jogszabály-módosítások várhatóak az új Polgári Törvénykönyv életbe lépése előtt, elsősorban a két szabályozás közötti hézag kitöltésére. Vannak olyan új jogi intézmények is, amelyeket most kell létrehozni, ilyen a házassági vagyonjogi szerződés nyilvántartása vagy a zálogjog szabályozása - mondta Gulyás Gergely, aki természetesnek tartja, ha a törvénykönyv egyes részei Alkotmánybíróság elé kerülnek.

Elfogadta a parlament a köznevelési törvény módosítását. Eszerint az iskolák az eddigi legfeljebb 27 fős osztályok helyett fenntartói engedéllyel 32 főseket is indíthatnának. Az oktatási bizottság javaslatára a törvénybe az is bekerült, hogy ha a mindennapos testnevelés feltételei nem adottak, akkor hetente egyszer legfeljebb két testnevelésórát összevonva is megtarthatnak. Az előterjesztésből ugyanakkor kikerült, hogy az iskolákban minden tanítási napon biztosítani kell a tanulók felügyeletét, étkeztetését, illetve a sajátos nevelési igényű gyermekek egésznapos felügyeletét. Ezt a tervezett rendelkezést kormánypárti és ellenzéki képviselők is a sztrájkjog korlátozásának tartották.

A Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Mile Lajos független képviselő, a paritásos alapon felálló albizottság leendő vezetője közölte, várhatóan a jövő héten kezdi meg munkáját a nyolcfős testület, amelynek mandátuma szeptember 30-ig tart. Közben a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészségi szóvivője bejelentette, hogy hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt február óta nyomoznak Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóinak ügyében.

Közzéteszi a Külügyminisztérium az alaptörvény negyedik módosításáról készülő kormányzati szakvéleményt. Martonyi János különösen fontosnak tartja, hogy fellépjenek a Magyarországot érintő alaptalan támadásokkal szemben, és az anyagot nem a Velencei Bizottság véleményével szemben, hanem a magyar álláspont szakszerű kialakítása érdekében rendelték.

Apasztják a Balaton vizét, a vízállás elérte a kritikusnak mondott 124 centiméteres szintet. A tó vízszintje tavaly december óta 86 centit emelkedett, mivel az elmúlt hónapokban a szokásos duplája volt a csapadék. Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója szerint igyekeztek tartani a magas vízállást, de az már több délnyugat-balatoni településrészt is veszélyeztetett volna. Egyelőre másodpercenként 5 köbméter vizet engednek a tóból a Sió csatornába, ezt a mennyiséget később 15 köbméterre emelik. Hat millió köbméter víz leengedése után süllyed egy centimétert a Balaton vízszintje.