eur:
393.31
usd:
367.41
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Tíz helyett 12 százalékos árrést garantálna a trafiktörvény - a nap hírei

Az ellenzék és civil szerveztek támadják, a kormánypárti nyilatkozók védik a trafikpályázatokon kihirdetett eredményt. Maradtak kérdések a Laborc-Portik találkozó felvételének meghallgatása után is - mondja a parlamenti bizottság elnöke. A külügyminiszter szerint szubjektív tényezőknek nem lenne szabad befolyásolniuk a Magyarországot érintő gazdasági döntéseket.

Az ellenzéki pártok kifogásolták, a döntést előkészítő szervezet vezetője védelmébe vette trafikpályázatok elbírálását, miközben a kormányfő minden eddiginél magasabbra, 12 százalékra emelné a dohánytermékek árrését. Az MSZP és az LMP a legfőbb ügyészhez fordult, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség feljelentést tett a dohányértékesítési jogok odaítélése miatt. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azonban azt állítja, világos feltételekkel, törvényesen zajlott a pályáztatás, a döntést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belüli bíráló bizottságok hozták meg, határozott szempontrendszerek alapján. A Fidesz szóvivője visszautasít minden alaptalan vádat, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pedig megerősítette, hogy a miniszterelnök 10 helyett 12 százalékos árrést garantálna a trafiktörvényben a dohány-kiskereskedőknek.

Törvény írja elő a víz- és a szemétszállítási díjak 10 százalékos csökkentését júliustól. A Parlament megszavazta a rezsicsökkentésről szóló jogszabályt, amely rögzíti a földgáz, az áram és a távhő árának már januártól érvényes mérséklését is. A törvény alapján a díjcsökkentést kötelező feltüntetni a számlán, különben a szolgáltatónak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztó részére. A szemétszállítás díjcsökkentésének alapja a tavaly április ár inflációval megemelt összege, a víz és csatornadíjaké a januári tarifa. Közben kormánypárti politikusok már megemlítették, hogy a kéményseprés és a szennyvízszippantás árának mérséklésével folytatódik a rezsicsökkentés még nyár előtt.

Nem tudta összevetni a Laborc-Portik találkozóról készült leiratot a hangfelvétellel a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista elnöke. Molnár Zsolt azt mondta, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat épületében hallgathatták meg a rögzített anyagot, ami annyira zajos volt, hogy nem derült ki, mit takarnak a leirat kipontozott részei. A belügyminiszter is beszélt a Parlamentben a korábbi titkosszolgálati vezető és a rendőrségi korrupcióról szóló információkat ígérő vállalkozó 2008-as találkozójáról. Pintér Sándor szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője, Laborc Sándor nem tartotta be a törvényeket, és el kellett volna utasítania Portik Tamás felajánlását.

Nehezen választható el a gazdasági és politikai szempont a Magyarország elleni túlzott deficit eljárás megszüntetéséről várt döntésben - mondta Martonyi János külügyminiszter az Inforádió Aréna című műsorában. A tárcavezető szerint ebben a kérdésben azonban nem lenne szabad szubjektív tényezőket figyelembe venni. Az Európai Parlamentben elhangzottakkal kapcsolatban azt mondta a külügyminiszter, hogy alaptalan vádak ellen nehéz védekezni, de az Európai Bizottság által megfogalmazott konkrét kérdéseket orvosolni lehet.

Határozatban ítélte el az Országgyűlés az Európai Unió igazságügyi biztosának fellépését az ír gázoló ügyében. Az alkotmányügyi bizottság előterjesztésének megfelelően a képviselők elfogadhatatlannak nevezték Viviane Reding egy korábbi nyilatkozatát, amely szerint igazolhatónak tartja Írország uniós alapelvet sértő eljárását. A parlamenti határozat ugyanakkor elismerte az ír hatóságok és igazságügyi miniszter együttműködési készségét.

Megtiltotta a budapesti Zsidó Világkongresszus kezdetére szervezett, antibolsevista és anticionista népgyűlésnek nevezett rendezvény megtartását a fővárosi rendőrfőkapitány. A szervező Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő a bírósághoz fordul. A tilalom megfelel a kormányfő korábbi utasításának, miszerint a belügyminiszternek meg kell akadályoznia a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására időzített, az idelátogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát sértő rendezvényeket.

Súlyos testi sértés gyanújával indított nyomozást a rendőrség a Raoul Wallenberg Egyesület elnökét ért bántalmazás után. Az egyesület vezetője, Orosz Ferenc a Puskás Ferenc Stadionban az FTC-Videoton mérkőzést nézte meg a családjával, ahol többen náci szólamokat skandáltak. Amikor rászólt a kiabálókra, rasszista fenyegetéseket kapott, majd a mérkőzésről távozóban egy férfi megütötte.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×