Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A rendőrség további megerősítését célzó program kidolgozására kérte Orbán Viktor - napi hírösszefoglaló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendőrség további megerősítését célzó program kidolgozására kérte a belügyminisztert a kormányfő. Közös jelölteket indít a választásokon az MSZP és az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért. Ismét a Laborc-Portik ügy lesz a téma a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának hétfői ülésén. Hírösszefoglaló

Két hónapon belül a kormány elé kerülhet a rendőrség további megerősítését célzó program - mondta a kormányfő az Új Dunántúli Naplónak adott interjúban. Orbán Viktor az utóbbi időszak súlyos pécsi bűncselekményeire utalva hozzátette: a kormányváltás óta 160 rendőrrel van több a baranyai megyeszékhelyen, de úgy látszik, ez sem elég. Ezért kérte belügyminisztert a rendfenntartó erő hatékonyabbá tételére vonatkozó tervek összeállítására. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a jövő év végére elkészül a várost elkerülő út, össze lehetne hangolni Pécs buszbeszerzési terveit az újrainduló magyar buszgyártással, és támogatnák a villamosközlekedés visszaállítását a településen. Az uránbányászat újrakezdési tervéről a kormányfő azt mondta, a bányanyitás még messze van, de csak a százszázalékosan biztonságos technológia jöhet szóba.

 

Csak a közös egyéni jelöltek állításában egyezett meg az MSZP és az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség, abban még nem, hogy mekkora arányban osztozzanak a választókerületeken. A szocialisták választmányi ülésén részt vett Bajnai Gordon is, és megállapodás született arról, hogy a két szervezet mindenhol csak egy jelöltet indít a Fidesszel szemben. Bajnai Gordon arról beszélt a találkozó után, hogy öthetes országjárásuk végeztével készek a programok egyeztetésére is, a miniszterelnök-jelölés pedig most nem került szóba. A Fidesz úgy értékelte az együttműködés hírét, hogy összeálltak azok, akik egyszer már tönkretették az országot.

 

Miközben egyre több értesülés jelenik meg a kampányfinanszírozási törvénytervezetről, az LMP többpárti egyeztetést sürget a témában. Schiffer András, a párt társelnöke nyílt levélben szólította fel a miniszterelnököt egy ilyen találkozóra. Mint fogalmazott, azt szeretnék, hogy a nyilvánosság előtt lefolytatott vitákat követően olyan törvény szülessen, amellyel minden párt egyetért. A kampányfinanszírozási törvénytervezet alapján állítólag egymillió forint költségvetési támogatást kapnának az egyéni képviselőjelöltek a kampánykiadások fedezésére. Az összeget azonban vissza kellene fizetniük, ha nem szerzik meg a választókerületi voksok 1 vagy 2 százalékát. A pénzt a Magyar Államkincstárnál vezetett kártyafedezeti folyószámláról, csak az ahhoz tartozó bankkártyával tudnák felhasználni, szigorú elszámolással.

 

A Fidesz-kormány leváltását nevezte új pártja legfontosabb rövidtávú céljának Fodor Gábor. A Fidesz egyik alapító tagja, az SZDSZ volt elnöke Liberálisok néven alapított új pártot, amely több liberalizmust, személyközpontú és hazafias politikát hirdetett. Fodor Gábor hozzátette, szerény anyagi háttérrel, önkéntes munkával, illetve felajánlásokból vágnak neki a 2014-es kampánynak, de úgy gondolják, elő tudják teremteni az ehhez szükséges forrásokat. A pártalapító a szövetségi politikájukról azt mondta, hogy a Jobbikon kívül készek bármely demokratikus párttal együttműködni.

 

Meghallgatja a Laborc-Portik találkozóról készült hangfelvételeket hétfőn az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága - értesült a Magyar Nemzet. Az ülésen részt vesz a testület korábbi elnöke, a Demokratikus Koalíciót képviselő Vadai Ágnes is, mivel átesett a szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon. A Fidesz frakció kedden javaslatot tesz arra, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság milyen formában vizsgálják tovább az ügyet - jelentette be a párt kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté. Az ügyben érintett Laborc Sándor azt mondta a Népszabadságnak, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjeként nem volt más választása, mint találkozni a rendőrségi korrupcióról szóló információkat ígérő Portik Tamással, aki ellen abban az időben  még semmilyen büntetőeljárás nem folyt. A volt titkosszolgálati vezető azt állítja, a találkozón csak szerepet játszott, és a helyszínt is úgy választotta meg, hogy a kapcsolatfelvétel szakmai jellegű legyen.

 

Miniszteri biztost neveztek ki a védőnői hálózat megújítására. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Bábiné Szottfried Gabriellát, fideszes országgyűlési képviselőt kérte fel, hogy irányítsa a 700 millió forintos európai uniós támogatásból tervezett lépéseket. A tárcavezető hungarikumnak nevezte a magyar védőnői hálózatot.

 

A nyár végére befejeződik az M0-s autóút déli szektorának bővítése, biztonságosabb és kényelmesebb lesz az ország legforgalmasabb tranzitútja - mondta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Az M6-os és 51-es főút közötti 11 kilométeres szakaszt már júliusban birtokba vehetik az autósok. Az 51-es főút és az M5-ös autópálya közötti, újonnan megépülő több mint hat kilométeres részt pedig szeptemberben adják át.

 

Védett állami tulajdonná nyilvánítják a Győrt Veszprémmel összekötő vasútvonalat, valamint a Nagyirtás-Nagybörzsöny közötti pályát, amely magában foglalja az erdei vasútat is. Ezt Navracsics Tibor miniszterelnök jelentette be a vasútvonal megépítésének 117. évfordulóján. A vasútvonal azért lesz védett nemzeti tulajdon, hogy a jövőben egyetlen kormánynak se jusson eszébe elhanyagolni vagy akár megszüntetni - tette hozzá Navracsics Tibor.

 

Átadták a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontját. Az ünnepségen a kormányfő azt szorgalmazta, hogy az ország minden nagyvárosában létesüljenek hasonló, korszerű létesítmények a fiatal sportolóknak. A Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontja a városhoz közeli Pallagon 13 hektáron épült fel 1,5 milliárd forintból.

 

A Balaton északi partján már felkészültek a strandok a vendégek fogadására, a déli parton többfelé még zárt kapukat találnak a látogatók - derült ki a távirati iroda összeállításából. A fizetős fürdőhelyeken csak pünkösdtől kell belépőt váltani. Az északi oldalon már kinyitott a két balatonfüredi, a szigligeti, a csopaki és az alsóörsi strand. A déli parton csak május közepétől működik a siófoki nagystrand, a sóstói és a balatonlellei fürdőhelyek ennél is később nyitnak. A szabad strandokon sem jobb a helyzet, Zamárdi kivételével még nem tették vízbe a lépcsőket és zárva vannak az illemhelyek is.