Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez vár arra, aki nem tudja fizetni a diákhitelt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 12 ezer diákhitelt felvett egykori hallgató törlesztése ügyben jár el az adóhatóság. A szerződések mintegy 7 százalékában nem fizetnek a szerződésben meghatározottak szerint az ügyfelek.

Általában a törlesztés 6 hónapot meghaladó elmaradása vagy a meghatározottnál kisebb összeg utalása vezethet a szerződés felmondásához - nyilatkozta az InfoRádiónak a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgatója, Imre Zita, aki hozzátette: A szerződés felbontása nem egyik napról a másikra történik.

A behajtás írásban és szóban is megtörténik, ha ezekre nincs reagálás, akkor a hatodik hónapban egy felmondólevelet küldenek. Ez után az ügyfélnek még nyolc napja van, hogy rendezze a tartozását. Ha ez nem történik meg, akkor a Diákhitel Központ átadja az ügyet a Nemzeti Adóhatóságnak végrehajtásra. Ennek végkifejlete jövedelem, illetve ingó-ingatlan letiltás is lehet.

A Diákhitel Központ a behajtásra átadott ügyek nagyjából negyedében fizetési könnyítésben állapodik meg az érintettel, ám erre csak akkor van mód, ha az ügyfél ezt az eljárás során külön kéri.

Imre Zita elmondta: jelenleg 15800 olyan ügyfél van, akinek ügyét átadták az adóhatóságnak, közülük 3500 fővel fizetési megállapodást kötöttek.

Fizetési könnyítést bárki, indoklás nélkül kérhet a Diákhitel Központtól. Ez 24 hónapos segítséget jelent a pénzügyi gondokkal küszködő ügyfélnek - mondta Imre Zita kommunikációs igazgató.