Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Aáry: rosszul határozták meg az iskolákban várható gyermeklétszámot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az oktatási jogok biztosa szerint rosszul határozták meg az általános iskolákban várható gyermeklétszámot az illetékesek, ez okozta a beiratkozási gondokat. Aáry Tamás Lajos az InfoRádió Aréna című műsorában szakemberek véleménye alapján elmondta: nem tartja szerencsés megoldásnak az iskolakezdő osztályok létszámának megemelését, mert az ronthatja a szakmai munka színvonalát, növeli a pedagógusok leterheltségét.

Aáry Tamás Lajos hozzátette: a hivatalához fordulók ügyeit először a Klebelsberg Intézményfenntartóhoz irányítják, amennyiben pedig tömegesen érkeznek panaszok, az oktatási kormányzatnak tesznek javaslatot.

Nem volt maradéktalanul elégedett Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa az általános iskolai túljelentkezések kormányzati kezelésével. Egy tervezett jogszabály-módosítás szerint 20%-kal térhetnek el az intézmények a maximális osztálylétszámtól szeptemberben, így 32 fős is lehet egy csoport. "Nem volt jól kalibrálva a rendszer" - vélekedett.

A hallgatói szerződésekről szólva Aáry Tamás Lajos azt mondta: nehéz vitatkozni azzal az érveléssel, hogy a felsőoktatásban tanuló adjon vissza valamit a közösségnek azért, mert az kifizette neki az oktatását. Az ombudsman ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a diplomások a munkájuk során a nyugdíjas évekig a tanulmányuk költségének 15-szörösét teszik a nemzetgazdaságba.

Az oktatási ombudsman beszélt a középiskolai felvételikről is. Azt mondta: érdemes megvizsgálni, hogy többek miért jelentkeztek egy intézménybe sem.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd