Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szakszervezeti fúzió: még csak a szándékot jelentik be

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyesülhet a három legnagyobb szakszervezet. A Népszabadság értesülését a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének egyesüléséről az InfoRádió kérdésére Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke erősítette meg.

"Veszünk egy nagy levegőt és megcsináljuk a szerintünk működőképes, jó struktúrájú, a munkavállalók érdekeit képviselni, érvényesíteni és védeni tudó szakszervezeti szövetséget. Ha azt kérdezi, mondjuk ilyen cégjogi értelemben, akkor igen, egy közös jogutóddal létrejövő új szervezet, ami mondjuk lehet egybeolvadás is." Ezt Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke mondta az InfoRádiónak. Azonban hangsúlyozta azt is, hogy a sajtóhírekkel ellentétben május 1-jén nem az egyesülés tényét, csupán annak szándékát jelentik be az érdekképviseletek.

"És azért dolgozunk a következő időszakban, és ez nem is könnyű megsaccolni, hogy milyen hosszú, reményeim szerint egy év alatt befejezhető, hogy az ezt vállaló szövetségek egy konföderációba olvadjanak össze. Május 1-jén nem is lehet bejelenteni egyesülést, hiszen az ezt vállaló szervezeteknek kongresszusi döntésekre lenne szüksége, tehát egy előkészítést, egy határozott szándékot jelentünk be.

Egy, a három érdekképviselet összeolvadásával létrejövő szervezet Pataky Péter szerint a verseny- és a közszféra munkavállalóinak 90 százalékát képviselhetné.