eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Portik-Laborc-ügy : a nemzetbiztonsági bizottság is közzétette a beszélgetések leiratait

Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója 2008-ban kétszer találkozott Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával azért, hogy a Portiktól származó terhelő információkat elsősorban a nyilvánosság előtt felhasználja - derült ki a 2008 júniusában a titkosszolgálat által rögzített hangfelvételek anonimizált leirataiból, amelyet azután hoztak nyilvánosságra a parlament.hu-n kedden, hogy a dokumentumok titkosságát az Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn feloldotta. A hangfelvételek leirataiból kiderül, hogy Portik Tamás félt a kormányváltástól, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

A találkozókra vendéglátóhelyeken került sor, amelyeken rajtuk kívül még két másik ember is részt vett.

Az elsőn Portik Tamás azt állította, hogy az általa jobboldali rendőrségnek nevezett Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) többször is arra akarta rávenni, hogy baloldali politikusok és mások ellen valljon, "a régi olajügyek és bármi más terén". Részletesen ismertetett egy esetet, amely szerint az NNI-t korrumpálta a szervezett bűnözés. Utalt arra, hogy ezzel és a rendőrség megkereséseivel kapcsolatban kérné Laborc Sándor segítségét.

Portik Tamás többször kitér arra, hogy elkötelezett a baloldal mellett.

A 2006-ig tíz évig külföldön élő Portik arról is beszélt, hogy mivel tudná támogatni a baloldalt. "Erős baráti körét" és több internetoldalát felajánlja; az utóbbiakkal kapcsolatban úgy fogalmazott: azokon keresztül "durván 2,5-3 millió emberhez" jut el, a kétmillió regisztrált tag "talán így választások környékén nem jön rosszul".

Laborc Sándor a Portik Tamás kezdeményezésére létrejött találkozón azt mondta: "Szeretnénk rendet. És ha ebben közös nevezőt találunk, az nagyon jó lenne." Többször hangsúlyozta, hogy nem lehet tudni, "mit lehet kihozni" ebből az együttműködésből.

A június 23-ai első találkozón a résztvevők hosszan beszélgettek egyes befolyásos politikusokról, rendőri vezetőkről, közszereplőkről, a rendőrség állapotáról, korrupciós ügyekről, kétes üzletekről. Szóba kerültek a móri bankrabláshoz fűződő rendőrségi nyomozás ellentmondásai és Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolása is.

Laborc Sándor, miután egyedül maradt kísérőjével, megjegyezte: Portik "nagyon jól tudja, hogy ha a másik oldal győz, akkor neki annyi".

A június 26-ai találkozón négyen vettek részt a leirat szerint. Ekkor Laborc Sándor elmondta, milyen típusú információkat vár Portiktól: "alapvetően az a felület érdekel, ahol a politikusok, bírók, ügyészek valamilyen módon befolyásolva vannak." Portik hozzátette: "esetleg rendőrök", amivel a nemzetbiztonsági hivatal vezetője egyetértett.

Laborc részletezése szerint bármi jó, ami "gyorsan fogható és körbejárható". Így folytatta: "ez bármelyik felület, tehát érdekes az, amikor megpróbálja befolyásolni a döntéshozókat, ez a kábszerrel (...), médiafelülettel, akár kupiba elvinni (...) Minden ilyen dolog érdekel, és bárkire". Portik kérdésére, hogy készüljön-e felvétel a "kuplerájban", azt válaszolta: "ez egy jó megoldás".Laborc Sándor hangsúlyozta, nem abban érdekeltek, hogy az információkat "eltegyék". "Ha valamit elkezdünk, akkor végig fogjuk csinálni" - tette hozzá. Kiemelte, hogy a terhelő információkat nem saját célokra használnák fel, a cél azokat "bevinni a közéletbe".

A megbeszélésen felmerült, hogy ha olyan információ kerül a látóterükbe, amelynek a nyilvánosságra hozatala "kockázatos" - mint az, hogy kinek ment pénz a politikai szférában -, akkor azt nem "viszik be a rendszerbe". Portik megjegyezte: "dolgozni kell, és ha bejön tízből egy, már megéri".

Laborc Sándor elmondta: egyértelművé teszik, hogy mi az, amibe nem tudnak "belenyúlni". De, mint hangsúlyozta, "nincsenek tabuk".

Portik Tamás a találkozón beszámolt a korábbi alkalommal is említett, az NNI és a szervezett bűnözés kapcsolatára utaló esetről, beszélt arról, hogy be akarták szervezni besúgónak. Megnevezett egy szerinte korrupt bírót, valamint megemlítette a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egy dolgozóját, akinek havi egymilliót fizetett. Hozzáfűzte: "1-1 milliót mindig adtunk rendőröknek, vámosoknak, meg hát önöknek". Arról is beszámolt, hogy ő elsősorban azért ismeri a főügyészt, mert az "világéletében hajtotta a Rákóczin a prostikat".

Portik Tamás hangsúlyozta, nem ért egyet a jobboldallal. "Sem a szívem, sem a lelkem nem húz oda, mindig is a baloldalnak dolgoztam" - hangsúlyozta. Aláhúzta: "amit önök mondanak, én bármit százötven százalékig elhatároztam... Nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg".

Arról is beszélt, hogy ha a 2010-es választásokon nem az MSZP nyer, akkor "az első dolog az lesz, hogy engem el akarnak vinni". A titkosszolgálat vezetője erre úgy reagált: akkor lehet, hogy őt is. Portik felvetésére, hogy mi lesz akkor, ha a Fidesz győz a választásokon, Laborc Sándor azt mondja: "még mielőtt bármi lenne itt, helyre kell rakni a dolgokat."

A találkozón Laborc Sándor megadott egy telefonszámot Portiknak, amin tarthatják a kapcsolatot, de a hivatalvezető arra utasítja Portikot, hogy csak a jövőbeli találkozókat beszéljék meg azon keresztül, vagy sürgős esetben használják, "virágnyelvet" használva.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×