eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma

Kósa a Portik-Laborc-ügyről: "Az MSZP a politikai bűnözők pártja" - lapszemle

A Magyar Nemzet a Fidesz ügyvezető alelnökét kérdezte, A Népszabadság pedig Bokros Lajos pártjáról ír.

A Magyar Nemzet Kósa Lajossal közöl interjút. A Fidesz ügyvezető alelnöke a Portik-Laborc-találkozók jegyzőkönyvei kapcsán azt mondta, régóta sejteni lehetett, hogy az MSZP a hatalma megtartása érdekében a "politikai banditizmus" útjára lépett, amikor a KGB-egyetemet végzett Laborc Sándort nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának, és általa a szervezett alvilággal szövetkeztek az akkori ellenzék lejáratására, zsarolására.

A Magyar Nemzet azt írja, teljesült a tavalyi kifizetési terv, összesen 650 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás jutott el a gazdálkodókhoz 2012-ben, vagyis az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb pénzügyi kimutatása alapján minden fillér célba ért. A tavalyi keretösszeghez hozzáadódtak a főként vidékfejlesztési programokból korábban fel nem használt források, így végül 733,1 milliárd forint lett a rendelkezésre álló keretösszeg.

A Népszabadság információi szerint egy szövetségbe tömörül a három legnagyobb szakszervezet. 250 ezer aktív dolgozót képvisel majd az MSZOSZ, a SZEF és az Autonómok május elsején létrejövő konföderációja, átrajzolva ezzel a hazai érdekképviseleti térképet.

A Népszabadság arról is ír, hogy Bokros Lajos szerint új pártja mást mond, mint a többi ellenzéki. Az alkotmányosság helyreállítása és a jogi és gazdasági romok eltakarítása - ezek elérésének érdekében Bokros Lajos hétvégén megalakított Modern Magyarország Mozgalom nevű pártja minden demokratikus ellenzéki szervezettel összefogna.

Az Index beszámolója szerint Fontos teszten van túl az Eurofighter Typhoon vadászgép: az új szoftverrel a próbarepülés során először sikerült célba juttatnia egyszerre két lézerirányítású bombát. A német légierő Eurofighter Typhoonjai ráadásul egy tavalyi alaszkai hadgyakorlaton többször is legyőzték légi harcban az amerikai F22-eseket, ezzel megmutatva, hogy a hagyományos elfogó vadász szerepkörben is a világ legjobbja a döntően európai hadseregekben rendszeresített gép.

Az Index cikke szerint, egérkísérletekben 90 százalékkal hatékonyabb a hasnyálmirigy-daganatok elpusztításában egy új kezelési módszer az eddigieknél. Amerikai kutatók az állatok szervezetébe radioaktív baktériumokat juttattak, a sugárdózis hatékonyan, célzottan pusztította el a daganatokat, anélkül, hogy az egészséges szervekben kárt okozott volna.

A Napi Gazdaság cikke szerint márciusban több mint százmilliárd forintot hozott a költségvetésnek az a tavalyi módosítás, amely meghosszabbította az áfa kiutalásának határidejét 75 napra, amely miatt a többlet egész évben több száz milliárd forintra rúghat. A vállalkozásoknak azonban gondot jelenthet a határidő hosszabbítás.

A Pénzcentrum.hu beszámolója szerint hibás az úgynevezett söralátét adóbevallás, hivatalos nevén 1253Adónyilatkozat kitöltését szolgáló internetes program. Megengedi ugyanis, hogy a törvényben meghatározottnál jóval nagyobb, illetve kisebb összegű adókötelezettséget írjon be az adózó.

A Portfolio.hu arról ír, márciusban egyetlen hónap alatt közel 450 millió euróval 978 millió euróra esett a Prémium Euró Magyar Államkötvény forgalomban lévő állománya, mivel rendkívül nagy összegben történt visszaváltás a hónap során. Bár az adósságkezelő nem közölte, könnyen elképzelhető, hogy ugyanaz a magyar nagyvállalati vevő váltotta vissza a papírt, amely januárban hirtelen hasonló mértékben vásárolt az államkötvényből. A Portfolio.hu információi szerint az év eleji nagy vétel mögött a Mol állt.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×