eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az ET monitoring bizottsága a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítását javasolja

Az Európa Tanács (ET) monitoring bizottsága szerdán 21:20 arányban megszavazta a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítására vonatkozó javaslatot. Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban azt mondta az MTI-nek, több ok miatt sem vehető biztosra, hogy a testület egyértelmű döntést hozhat ebben az ügyben.

Prőhle Gergely közölte: a bizottsági szavazáson a képviselők nagyon szoros, 21:20 arányban javasolták a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítását. Az ET parlamenti közgyűlésének strasbourgi ülésszakán szerepelt a monitoring bizottság napirendjén a javaslat, azonban csak a képviselők fele volt jelen az ülésen, így csak a bizottsági tagok negyede támogatta a javaslatot - hangsúlyozta.

Kiemelte továbbá, hogy a bizottság csak csütörtökön szavaz a javaslat egyes részfejezeteiről, vagyis - az eddigi gyakorlattól eltérően - ezek a voksolások már a végszavazást követően lesznek, ráadásul ezeken egyik jelentéstevő sem lesz jelen. Emellett kitért arra is, hogy korábban az egyik jelentéstevő lemondott, mert úgy vélte, súlyosan elfogult és egyoldalú a jelentés - közölte.

Prőhle Gergely elmondta: az ET monitoring bizottsága csak arról szavaz, hogy a szervezet parlamenti közgyűlése napirendre vegye-e a kérdést, végleges döntés csak ott várható.

A parlamenti közgyűlésen, illetve a monitoring bizottság ülésén részt vevő Szabó Vilmos (MSZP) az MTI-nek Strasbourgból telefonon úgy nyilatkozott, hogy a döntés nem Magyarország ellen irányul, hanem a kormány politikáját, intézkedéseit mérlegelték. Példátlan és megalázó a döntés, hiszen még egyetlen más európai uniós tagállammal szemben sem tettek hasonló lépést - jelentette ki. Hangsúlyozta, remélhetőleg ezt követően a kormány "felébred", és gyorsan változtat az eddigi politikáján, mert ez szolgálná Magyarország érdekeit.

A szocialista képviselő megjegyezte: egy ilyen eljárásban az érintett ország képviselői nem voksolhatnak, csak a véleményüket fejthetik ki.

A megfigyelési eljárást olyan ET-tagország ellen indíthatják, ahol kétely merült fel a demokrácia, a jogállamiság, illetve az emberi jogok maradéktalan érvényesülésével kapcsolatban. Magyarország vonatkozásában tavaly, az alkotmányozási folyamat alkalmával merült fel ez az elképzelés.

Thomas Markert, a Velencei Bizottság - az ET égisze alatt működő, független alkotmányjogi szakértőkből álló testület - titkára 2012. március 22-én újságíróknak Brüsszelben elmondta: az ET eddig csak a keleti bővítés viszonylag későbbi szakaszában csatlakozó államok - így például a volt Szovjetunió utódállamai, valamint balkáni országok - vonatkozásában indított megfigyelési eljárást.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×