eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Földrengés volt Magyarországon

Éjjel fél egy előtt két perccel erős, 4,8-as erősségű földrengés rázta meg az országot, a centrum Heves város térségében, mintegy 10 kilométer mélységben lehetett az MTA szeizmológiai obszervatóriumának adatai alapján. Senki nem sérült meg. Kisebb utórengések is voltak.

A Richter-skála szerinti 4,8-4,9 erősségű földrengést észleltek kedden hajnalban Magyarországon, senki nem sérült meg, jelentősebb anyagi kárról sem érkezett bejelentés.

Mónus Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatórium ügyeletes munkatársa az InfoRádiónak elmondta: két kisebb, 2-es erősségű utórengést is mértek, amelyeket már csak a műszerek mutattak ki, a lakosság nem érezhette.

Kiszely Márta, az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa azt mondta, hogy a rengést több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról. A helyi idő szerint 0.28-kor észlelt földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt, mélysége megközelítette a 8 kilométert.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint Heves és Fejér megye, valamint a főváros katasztrófavédelmi ügyeleteire érkeztek be lakossági hívások. Személyi sérülést nem jelentettek, anyagi kárt Tenk településről jeleztek, de ott is csak esztétikai károkat, a homlokzati vakolat részleges leválását.

Az Időkép.hu beszámolója szerint az epicentrum környékén többen a szabadba menekültek.

A foldrenges.hu oldala leállt, a seismology.hu sem működött a rengés utáni időszakban, ami azért kellemetlen, mert egyebek mellett épp ezekről lehetne részletesen és gyorsan tájékozódni ilyen helyzetben -írja az index.  A lapban ez áll: "a X. kerületben Újhegyen mozgott az egész 10 emeletes épület... Remélem nem lesz több." - írták nemrég, másikuk azt írja le, hogy 5-8 másodpercig tartott, de teljesen érezhető volt. Van aki repedt falakról, lehulló cserepekről, mások recsegő szekrényről, hirtelen felpattanó laptopról, belendülő csillárról számoltak be. "Zaj nem volt semmi, csak síri csönd... arra lettem figyelmes, hogy a görgős székemmel együtt mozgok az állólámpával", írja le az élményét ismét más."

Cegléden meg kellett kapaszkodni, Angyalföldön recsegtek a falak, de az írásokból leginkább az látszik, hogy különösen a magas házak felső emeletein lakók élték meg riasztónak az eseményt.

Az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: csak kisebb, "esztétikai" károk keletkezhettek a házakban, a nagyobb épületek, hidak pedig úgy vannak tervezve, hogy kibírják az ilyen erősségű rengéseket. Petróczi Tímei hozzátette: mivel sokan átaladuták a földmozgást, csak reggel érzékelik az esetleges károkat.


A katasztrófavédelem és rendőrség az önkormányzatok bevonásával ellenőrzik a bejelentőknél az anyagi károkat. Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×