eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma

Így folytatódik a rezsicsökkentés - a nap hírei

Júliustól 10 százalékkal csökkenhet a víz és a szemétszállítás díja. Megkezdte az egyeztetéseket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség. Több hiteladós veheti igénybe a jövőben a nemzeti eszközkezelő segítségét.

Folytatja a rezsicsökkentést a kormány: júliustól 10 százalékkal csökken a víz, valamint a szemétszállítás díja - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal elmondta: ugyanilyen arányú mérséklésre lehet számítani a PB-gáz-palackok és a szennyvízszippantás áránál is. Hozzátette: a kéményseprés esetében minimum 20 százalékos díjcsökkentésre tesz javaslatot a Fidesz-KDNP frakciószövetség.

Megkezdte az egyeztetéseket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség. A tárca közleményében az olvasható, hogy a tárgyaló felek legfontosabb célja a gazdasági növekedés beindítása, a foglalkoztatottság növelése úgy, hogy a hazai pénzügyi rendszer ehhez minél nagyobb segítséget tudjon nyújtani.

A tartalékokkal akkor is tartható a 2,7 százalékos hiánycél, ha a gazdaságban esetleg kedvezőtlenebb folyamatok játszódnak le - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára. Banai Péter Benő elmondta: idén várhatóan kevesebb forgalmi típusú adó folyik be, de a konvergencia-program felkészült ennek kezelésére.

Az államháztartás hiánya márciusban 154 milliárd 100 millió forint volt. Az első három hónapban a deficit 493 milliárd 600 millió forintot tett ki. Ez az éves előirányzat 56 százaléka. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az adatok megegyeznek az előzetes értékekkel.

Kinevezte az államfő Gerhardt Ferencet a Magyar Nemzeti Bank új alelnökének. A megbízatás hat évre szól. Orbán Viktor miniszterelnök április 11-én jelölte Gerhardt Ferencet a jegybank alelnökévé. A szakember 2011 óta a monetáris tanács külső tagja. Az új alelnök kinevezése azt követően vált szükségessé, hogy Király Júlia április 8-án bejelentette lemondását.

Több hiteladós veheti igénybe a jövőben a nemzeti eszközkezelő segítségét. Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás egyebek mellett megnöveli a megvásárolható ingatlanok forgalmi értékét, a tulajdonosok pedig 2 helyett 5 évig élhetnek visszavásárlási jogukkal. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte: az eszközkezelő ingatlanvásárlásaira idén 33 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből mintegy 10 ezer ingatlant lehet megvenni.

Általános vitára alkalmasnak találta az országgyűlés oktatási bizottsága a felsőoktatási törvény hallgatói szerződésekre vonatkozó módosítását. Klinghammer István felsőoktatási államtitkár a testület ülésén elmondta: az indítvány a munkavégzés időminimumát a felére csökkenti. A végzés után így 20 éven belül annyi időt kell itthon tölteniük az állami ösztöndíjban részesülő hallgatóknak munkavégzéssel, amennyi időn keresztül az állam fizette a képzésüket.

Április helyett október végéig kell a polgármestereknek a képviselő-testület elé terjesztenie a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót. Az államháztartási törvény parlament által elfogadott módosítását azért javasolta a fideszes Dancsó József, mert szerinte a helyhatóságoknak áprilisban még nincs elég adata ahhoz, hogy elkészítsék a következő évi helyi büdzsé tervét.

A korábbi általános tilalomnál szűkebben határozta meg az Országgyűlés az önkényuralmi jelképek használatával összefüggő tiltott magatartásokat. A Büntető Törvénykönyv módosításával nem szabad a köznyugalom megzavarására alkalmas módon terjeszteni, nagy nyilvánosság előtt használni vagy közszemlére tenni a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot. A módosítást a júliusban életbe lépő új Btk-ba is átvezették.

A Magyar Nemzet Online szerint leleplező információkat ígért a 2010-es kormányváltás elkerüléséért a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjének 2008-ban Portik Tamás. Az Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor közötti beszélgetés hangfelvételéről az internetes lap azt írja: az alapján a titkosszolgálat főnöke hajlott a megegyezésre, és az Aranykéz utcai robbantásról, valamint a Fenyő-gyilkosságról is beszéltek. Az mno.hu azután idézte a hanganyagból készült leiratokat, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal megszüntette a dokumentumok titkos minősítését.

Az újabb Kossuth Lajos téri fakivágás ügyében indított közérdekű adatkikérést a Főváros Kormányhivatalnál az LMP. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke azt mondta: a hivatal a belvárosi önkormányzattal egyetértésben, a civilek és a lakosság megkérdezése nélkül mintegy nyolcvan fa kivágását engedélyezte az országház előtti területen.

Ismét csökken az üzemanyagok ára. Szerdán bruttó 2 forinttal mérsékli a 95-ös benzin, illetve 3-mal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Kökösi Gábor, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin kiskereskedelmi átlagára 403, a dízelé 413 forintra változik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×