Varga Mihály és Matolcsy György Washingtonban

InfoRádió / MTI
2013. április 19. 06:28
Ma kezdődik Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank szokásos, háromnapos tavaszi gyűlése.

A találkozón részt vesz Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, illetve a Magyar Nemzeti Bank részéről Matolcsy György elnök és Balog Ádám alelnök.

Varga Mihály egy hétfői sajtótájékoztatón jelezte, hogy ugyan egyeztet majd Washingtonban a valutaalap képviselőivel, de Magyarország hitelkérelméről nem folytat hivatalos tárgyalásokat. A hiteltárgyalásokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott: "a szál elvékonyodott, de nem szakadt el".

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelezte, hogy több mint 200 pénzügyminiszter, illetve jegybankelnök vesz részt a tanácskozáson, akik a válságból való kilábalást, a gazdasági kilátásokat, és a pénzügyi kockázatokat értékelik majd.

Az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlésének keretében pénteken találkoznak a G20-as országok pénzügyminiszterei, valamint központi banki vezetői.

Szombaton az IMF politikai-stratégiai testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) tart plenáris ülést, utána a bizottság elnöke és Christine Lagarde számol be az elhangzottakról. Az afrikai pénzügyminiszterek ugyancsak a hétvége első napján ülnek össze.

Vasárnap szakértői tanácskozásokkal zárul a találkozó.