Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai együtt nyaralna a szocialistákkal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bajnai Gordon azt kezdeményezi, hogy az MSZP által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett már nyáron kezdje meg a tárgyalásokat és őszre hozza tető alá az egyezséget az általa vezetett Együtt-PM szövetség és a szocialista párt.

A volt kormányfő erről is szóló, Javaslat a jó együttműködés menetrendjére című írását péntek reggel küldte el az MTI-nek. Ebben indítványozza, hogy az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség a tavaszi parlamenti ülésszak lezárulta után - például június 16-án, Nagy Imre 1989-es újratemetésének évfordulóján - kezdje meg a kétpárti tárgyalásokat.

Szerinte ez elvezethet oda, hogy fél év múlva, október 23-án a két szervezet már mindent kérdést lezárva együtt ünnepelhet, és "korszakváltó szövetségbe" hívhatja a választópolgárokat.

Bajnai Gordon javaslatot tesz az egyeztetés menetrendjére is: azt szeretné, ha először a korszakváltás alapelveiről állapodnának meg - garanciát adva a választóknak, hogy az ellenzéki együttműködés nemcsak a 2010 utáni "politikai ámokfutást", hanem a 2010 előtti időszak visszatérését is elutasítja -, majd a szakpolitikai programokat hangolnák össze, és ezután jutnának egyezségre a személyi kérdésekben, így arról is, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt.

Az utóbbival kapcsolatban úgy látja, e kérdés eldöntésében olyan megoldásra kell törekedni, amely a polgároknak minden korábbinál nagyobb beleszólást biztosít. "Sokféle választót - meglévőt és megnyerendőt - kell megszólítani és egy táborba szervezni, ezért ezt a döntést is a koalícióra lépő erőknek közösen, a választók akaratának minél alaposabb ismeretében kell meghozni" - írja az Együtt 2014 honlapján is közzétett anyagban Bajnai Gordon.

Meg kell állapodni arról is - folytatja -, hogy ki legyen választókerületenként az az egy jelölt, akit a két ellenzéki tömb indít, és arról is, mi szolgálja jobban a győzelem esélyét, a közös vagy a két külön lista.

Kitér arra, hogy az MSZP a megsemmisüléssel fenyegető 2010-es választási eredménye után "elismerésre méltó vezetői teljesítménnyel" rendezte sorait. A szocialista párt az elmúlt három évben növelni tudta támogatóinak táborát, számuk az elmúlt néhány hónapban 1,2 millió szavazó körül tetőzött, mindez ismét az ellenzék megkerülhetetlen pártjává tette - állapítja meg.

Ugyanakkor - jelzi Bajnai - tavaly októberi zászlóbontása után az Együtt 2014 a korábban pártot választani nem tudók, vagy nem akarók jelentős tömegeit tudta megszólítani: néhány hónap alatt 6-700 ezer szavazót, így ma a demokratikus ellenzék második legnagyobb ereje. A PM-mel kötött szövetség eredményeként pedig a világot sokféleképpen, de a kormányt ugyanúgy látó választók "leginkább nálunk, középen tudnak találkozni" - fejti ki a volt miniszterelnök.

Azt írja, láthatóan az MSZP körül is kialakulóban van egy szövetségesi rendszer, ennek bizonyítéka az az egyeztetéssorozat, amelyet a szocialista párt kezdeményezett "a hozzá szorosan kötődő, vagy belőle kivált pártok" szereplésével.

Bajnai Gordon szerint azonban a megállapodást a demokratikus ellenzék két vezető erejének, az MSZP-nek és az Együtt-PM szövetségnek kell megkötnie, ők képviselhetik majd a körülöttük kialakuló szövetségesi rendszert is.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ha a két ellenzéki tömb együttműködésének legfontosabb kérdéseit a politikusok egymással kötött alkui határozzák meg, elveszíthetik a korszakváltással kapcsolatos hitelüket, ezért az embereknek minél nagyobb beleszólási lehetőséget kell adni.

Írásában az Együtt-PM szövetség vezetője hosszan érvel a kormányváltás szükségessége mellett, mondván, Magyarország ma a 2009-esnél is mélyebb és összetettebb válságban van, és ezért az Orbán-kormány a felelős, amelyet egyúttal a válságkezelés akadályának tart.

Önmagáról azt írja, azokat a józan, törekvő polgárokat képviseli, akiket nem a szekértábor-logika, hanem az érdekli, hogy hazájukban működjenek a dolgok, a kormány pedig valódi megoldásokat kínáljon a hétköznapok problémáira. "Ma ezeknek a polgároknak az együttműködésére, összefogására van szükség ahhoz, hogy 2014-ben ne csupán kormányt váltsunk, hanem új fejezetet is nyissunk az ország életében" - írja. Bajnai Gordon ennek fontosságát úgy foglalja össze, "ha nincs garancia a korszakváltásra, nem lesz esély a kormányváltásra sem".