Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százmilliós hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak Újbudán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az újbudai önkormányzatnak több száz millió forintos kárt okozó szerződés módosításáról tárgyal az újbudai képviselő-testület csütörtökön; az előző polgármester, Molnár Gyula (MSZP) által kötött kontraktus ügyében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Fővárosi Főügyészség - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), a XI. kerület polgármestere és Szilágyi István ügyvéd.

A tájékoztatás szerint az önkormányzat 2005-ben 15 évre szóló bérleti szerződést kötött az Uniker-Coop Kft.-vel egy a Bikás park területén lévő ingatlanra, névleges bérleti díjért. A forgalomképtelen telken a magántársaságnak 2006 december 31-ig egy 97 millió forint értékű ingatlant kellett volna felépíteni és megszereznie a használatba vételi engedélyt. A késedelemért napi 50 ezer forint, míg a meghiúsulásért a 30. nap után 20 millió forint kötbér járt volna az önkormányzatnak.

Szilágyi István tájékoztatása szerint a szerződésben is rögzített jogosultságok helyett az önkormányzat előző vezetése 2007 februárra módosította a határidőt, a beruházás költségeit pedig megháromszorozták, vagyis 276 millió forintra emelték. Ehhez a beruházó bankhitelt vett fel, amelyre az önkormányzat garanciát vállalt, vagyis az ügyvéd elmondása szerint az önkormányzat magára vállalta a kölcsönt, ha a bank felmondja a magáncéggel a szerződést. A pénzintézet 300 millió forint értékben jegyzett be keretbiztosítéki jelzálogot a felépítményre, amelyet az önkormányzat teherrel együtt köteles megvásárolni.

Az ügyvéd azt is jelezte: 2007-ben a képviselő-testület 95 millió forint erejéig engedte a garanciavállalást a polgármesternek, aki ezt túllépve 100 százalékos garanciát vállalt. Jelentős különbségnek nevezte, hogy míg kezességvállalás esetén az önkormányzat érvényesíthette volna a beruházóval szemben követeléseit, addig garanciavállalóként erre semmilyen jogi lehetősége nincs.

A bank 2012 februárjában felmondta a hitelszerződést, mert a beruházó 90 napja nem teljesítette a fizetési kötelezettségét.

Hoffmann Tamás tájékoztatása szerint a teljes szerződést figyelembe véve 200 millió forint terhelné az önkormányzatot, de tárgyalásos úton igyekeztek csökkenteni az összeget. Ha a képviselő-testület jóváhagyja, akkor a bank 120 millió forintért kiengedi az önkormányzatot a kötelezettségei alól.

Megjegyezte azt is: az önkormányzat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett, amely alapján a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el.