Hozzájárult a Ciprusnak folyósítandó mentőcsomaghoz Németország - a nap hírei

Infostart
2013. április 18. 21:07
Még három évig szükség lesz a különadókra- véli a Fidesz frakcióvezetője. Jelentős színvonalemelést sürget a felsőoktatásban a területért felelős államtitkár.

Mindegy ki nyeri a választásokat, a különadók nélkül nem lesz biztosítható a költségvetési egyensúly - véli a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal szerint ezért a következő kormányzati ciklus közepéig számolni kell ezeknek a terheknek a fenntartásával, ha nem lesz érdemi gazdasági növekedés.

Rendben látja az ország pénzügyeit a kormányfő. Orbán Viktor a vasúti járműveket gyártó Stadler új szolnoki üzemrészeinek felavatásakor eredménynek nevezte, hogy külföldi hitelek nélkül, kizárólag a magyar gazdaság teljesítményének lábán áll az ország. A miniszterelnök szerint működik a kormány újraiparosítási programja, a gyáravatók, üzemnyitók azt mutatják, hogy Magyarország megindul a gazdasági növekedés felé.

Lesznek még változások a magyar monetáris politikában. Erre utalt jegybankelnök a távirati irodának adott interjúban. Matolcsy György úgy véli, a pénzügyi stabilitás rendben van, de drágán működik a hazai pénzügyi rendszer. Az MNB elnöke kifejtette: támogatja a Bankszövetség ötletét a kéthetes államkötvények forgalmazásának korlátozásáról, így a jövőben nem vehetnének az értékpapírból azok a bankok, amelyek nem folytatnak tényleges pénzügyi tevékenységet Magyarországon. Matolcsy György szólt arról is: egyetért a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásával.

Megkaphatja Ciprus a 10 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi mentőcsomagot, miután a német képviselőház is megszavazta a hozzájárulást. A szigetország így már május elején megkaphatja az első részletet. A szövetségi parlament alsóházában a német pénzügyminiszter elengedhetetlennek nevezte a mentőcsomagot, amely nélkül Ciprus kétségtelenül csődbe jutna, és ez átgyűrűzhetne más európai országokra is. Az Európai Unió 9 milliárd, a Nemzetközi Valutaalap 1 milliárd eurót ad a mentőcsomagba.

A külügyminiszter szerint erőteljesebb kül- és biztonságpolitikát kell építenie Európának. Martonyi János erről a Pozsonyban zajló biztonság- és külpolitikai fórum első napján beszélt, ahol a visegrádi országok külügyminiszterei közös nyilatkozatot fogadtak el. A dokumentumban az aláírók azt hangsúlyozzák: az elmúlt években lényegesen nőtt a V4-országok súlya, így a biztonság- és védelmi politika terén is.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint az elmúlt 22 év egyik legnagyobb sikerágazata volt az önkormányzatok működése. Lázár János Budapesten, az Önkormányzatok jelene és jövője című rendezvényen emlékeztetett arra: amíg minden politikai és társadalmi intézmény iránt jelentősen visszaesett a bizalom, az önkormányzatok bizalmi indexe nem csökkent az elmúlt két évtizedben.

Jelentős színvonalemelést sürget a felsőoktatásban a területért felelős államtitkár. Klinghammer István Szegeden azt mondta: ma fiatalok ezrei jutnak piacképtelen végzettséghez, miközben a műszaki és a természettudományos területen nincs elég hallgató. Hangsúlyozta: olyan lépésekre van szükség, amelyek megakadályozzák, hogy fontos képzési formák kiessenek az oktatás struktúrájából, különben nem lesz megfelelően képzett munkaerő a gazdasági növekedéshez.

Több tankönyvkiadó sem írta alá még azt a szerződést, amelyet az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft. dolgozott ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma emlékeztet arra: a jogszabályok tiltják, hogy az iskolák a tankönyvkiadóktól közvetlenül rendeljenek tankönyveket, ezért azok a kiadók, amelyek nem írták alá a szerződést, nem juttathatják el az intézményekbe kiadványaikat. Ezeket szükség esetén más kiadók tankönyveivel helyettesítik.

A tavalyinál 100 millió forinttal több jut az idén a szabadidősportra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: a 372 millió forint jelentős részét Simicskó István szakállamtitkár döntése alapján a Magyar Olimpiai Bizottság kezeli. A tájékoztatás szerint a támogatás elsődleges stratégiai célja az, hogy a rendszeresen sportoló magyarok aránya hosszú távon elérje az európai átlagnak megfelelő 25-30 százalékot.

Az olvasást népszerűsítő új program tervét jelentette be a 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján a kultúráért felelős helyettes államtitkár. Halász János szerint a program friss és modern hangvétele a társadalom minden tagját megszólítja majd. A vasárnapig tartó rendezvényen 300-nál is több újdonságot mutatnak be. Az idei Könyvfesztivál Nagydíját Michel Houellebecq francia író vehette át.