eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hétfőn tárgyal a Fidesz-frakció az újabb rezsicsökkentésről - lapszemle

A kéményseprés díjainak húszszázalékos csökkentésére tesz javaslatot a Fidesz - értesült a Magyar Nemzet. A Népszabadság szerint az elmúlt 17 évben egyszer sem volt ennyire alacsony a felsőoktatásban a jelentkezők száma, mint idén.

A Magyar Nemzet úgy értesült, a Fidesz-frakció hétfői ülésén tárgyal a rezsicsökkentés eddig megvalósult és július 1-jétől tervezett lépéseiről. A lapot a nagyobbik kormánypárt egyik, meg nem nevezett vezető politikusa úgy tájékoztatta, hogy várhatóan a kéményseprés díjainak húszszázalékos csökkentésére tesz javaslatot a frakció április 22-én. A politikus nem zárta ki, hogy a frakció döntése nyomán a díjcsökkentés ennél nagyobb lesz, vagy akár ingyenessé is válik ez a szolgáltatás.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint helikopterjavító bázist hozhatnak létre Magyarországon, ahol a honvédség hadrendjébe kerülő, de a katasztrófavédelemre is alkalmas, többfunkciós katonai forgószárnyasokat tartják karban és javítják majd - közölte a lappal Benkő Tibor vezérkari főnök.

A Népszabadság értesülése szerint, hatvan településen utasította lakossági víz- és csatornadíj-csökkentésre a helyi közműszolgáltatót a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A lap cikke szerint a hatóság az elmúlt időszakban nyolcvan víziközműdíj-felügyeleti eljárást indított. Összesen 42 esetben született eltiltó határozat, ami hatvan települést érintett. A víziközmű-társaságok mintegy tíz százalékát marasztalták el.

A Népszabadság egy elemzésre hivatkozva azt írja, az elmúlt 17 évben egyszer sem volt ennyire alacsony a felsőoktatásban a jelentkezők száma, mint ebben az évben. Az Educatio által készített anyagban az idősoros grafikon azt mutatja: 2005 és 2008 között volt nagyobb visszaesés a jelentkezésekben, de egyik sem volt akkora, mint az idei. A lap kitér arra is: a legnépszerűbb szakok közé első helyre verekedte fel magát a gépészmérnök, másodikra a mérnökinformatikus.

Az Index arról ír, megváltozott Magyarországon a korrupció: már nem, illetve nemcsak táskás emberek mászkálnak ide-oda drága autókban, hanem hálózatok alakultak ki, amelyek átszövik az igazságszolgáltatást és a törvényhozást is. Különösen fertőzött az építőipar, itt négyből három esetben előfordul valamilyen korrupció.

Az Index cikke szerint szerb sporthulligának csaptak le Szegeden. A Crvena zvezda vízilabda klub szurkolóinak egy csoportja rátámadott Èedomir Jovanoviæra az Liberális Demokrata Párt elnökére, feleségére és barátaira. Az incidensre egy étteremben került sor, ahol a szurkolók először sértegették a politikust majd rátámadtak. A támadásban a politikus és felesége nem sérült meg, egyik barátjuk azonban igen.

A Napi Gazdaság Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel közöl interjút. A tárcavezető azt mondta, a földforgalmi törvény számos kérdésében még nincs végleges döntés, ezek megszületésére a következő hetekben lehet számítani, a változásokra a versenyképesebbnek tartott családi gazdasági modell elterjesztése érdekében van szükség. A törvényt várhatóan egy hónapon belül fogadja el az Országgyűlés.

A Portfolio.hu a válság elhúzódásáról ír, s idézi a Bundesbank elnökének különösen pesszimista Wall Street Journalnak adott nyilatkozatát. Jens Weidmann szerint az európai adósságválság még tíz évig tart. Arról is beszélt, az Európai Központi Bank tovább tudja csökkenteni a kamatot, ha a gazdasági folyamatok ezt indokolják.

A Pénzcentrum.hu arra ad tippeket, hogyan lehet kockázat nélkül is magas kamatot elérni a megtakarításokra. Az alapkamat változása hatással van a forintbetétek kamataira is, a csökkenésre jellemzően a betéti kamatok is visszaeséssel reagálnak. A cikkben megemlítik például a Tartós Befektetési Számlát, a nyugdíj- és lakás-élőtakarékosság előnyeit is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×