Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előválasztás vagy elitpaktum - hogyan lehet a baloldalnak miniszterelnök-jelöltje?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha a baloldal vereségre készül, előtérbe kerülhet egy új miniszterelnök-jelölt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Intézet vezető elemzője, Mráz Ágoston Sámuel. A Magyar Progresszív Intézet igazgatója, Magyar Kornélia szerint viszont a lépés kockázatos, a most ismert nevekből lehet jelölt.

Gondolatkísérletnek nem rossz - így reagált az InfoRádió Aréna című műsorában Mráz Ágoston Sámuel arra a felvetésre, hogy az MSZP és a baloldali ellenzék egy esetlegese előválasztáson döntene, ki legyen a miniszterelnök-jelölt. A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint ugyanakkor számos kérdés felmerül egy ilyen akcióval kapcsolatban, például az, hogy kik vennének részt az előválasztáson, és kik lennének jogosultak a szavazásra.

Úgy véli, ez csak növelné az ellentéteket, holott a baloldal érdeke éppen az, hogy elfeledtesse azokat a megegyezés reményében.

Ha nem előválasztással, hanem egy elitpaktummal döntik el, ki legyen a jelölt, a döntésben fontos tényező lesz az, hogy számít-e a baloldal a győzelemre, vagy sem. Ha nem, akkor van esélye annak, hogy egy harmadik személyt kérjenek fel jelöltnek - fűzte hozzá az elemző.

Az MSZP-nek is érdeke az összefogás, és arról is szól a küzdelem, hogy aki megakadályozza a baloldal összefogását, az nagyon éles kritikára számíthat - mondta Mráz Ágoston Sámuel.

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint Mesterházy Attila személyes érdeme is, hogy nem omlott össze az MSZP a 2010-es választási bukás után, sőt stabilizálódott a helyzete és valamelyest a támogatottsága is bővült.

Ez azonban kevés ahhoz, hogy sikeresen neki tudjon szaladni a 2014-es választásoknak, ezért felmerülhet, hogy ne ő legyen a párt miniszterelnök-jelöltje - emelte ki Magyar Kornélia.

Úgy véli azonban, hogy egy harmadik személy jelölése kockázatos lépés lenne, és egy ilyen személy már amúgy is jelentkezett volna. Azok közül választja ki a baloldal a jelöltet, akik nevét most is ismerjük - fűzte hozzá Magyar Kornélia.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.