eur:
393.1
usd:
366.38
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Előválasztás vagy elitpaktum - hogyan lehet a baloldalnak miniszterelnök-jelöltje?

Ha a baloldal vereségre készül, előtérbe kerülhet egy új miniszterelnök-jelölt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Intézet vezető elemzője, Mráz Ágoston Sámuel. A Magyar Progresszív Intézet igazgatója, Magyar Kornélia szerint viszont a lépés kockázatos, a most ismert nevekből lehet jelölt.

Gondolatkísérletnek nem rossz - így reagált az InfoRádió Aréna című műsorában Mráz Ágoston Sámuel arra a felvetésre, hogy az MSZP és a baloldali ellenzék egy esetlegese előválasztáson döntene, ki legyen a miniszterelnök-jelölt. A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint ugyanakkor számos kérdés felmerül egy ilyen akcióval kapcsolatban, például az, hogy kik vennének részt az előválasztáson, és kik lennének jogosultak a szavazásra.

Úgy véli, ez csak növelné az ellentéteket, holott a baloldal érdeke éppen az, hogy elfeledtesse azokat a megegyezés reményében.

Ha nem előválasztással, hanem egy elitpaktummal döntik el, ki legyen a jelölt, a döntésben fontos tényező lesz az, hogy számít-e a baloldal a győzelemre, vagy sem. Ha nem, akkor van esélye annak, hogy egy harmadik személyt kérjenek fel jelöltnek - fűzte hozzá az elemző.

Az MSZP-nek is érdeke az összefogás, és arról is szól a küzdelem, hogy aki megakadályozza a baloldal összefogását, az nagyon éles kritikára számíthat - mondta Mráz Ágoston Sámuel.

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint Mesterházy Attila személyes érdeme is, hogy nem omlott össze az MSZP a 2010-es választási bukás után, sőt stabilizálódott a helyzete és valamelyest a támogatottsága is bővült.

Ez azonban kevés ahhoz, hogy sikeresen neki tudjon szaladni a 2014-es választásoknak, ezért felmerülhet, hogy ne ő legyen a párt miniszterelnök-jelöltje - emelte ki Magyar Kornélia.

Úgy véli azonban, hogy egy harmadik személy jelölése kockázatos lépés lenne, és egy ilyen személy már amúgy is jelentkezett volna. Azok közül választja ki a baloldal a jelöltet, akik nevét most is ismerjük - fűzte hozzá Magyar Kornélia.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×