eur:
394.64
usd:
371.68
bux:
66972.75
2024. április 16. kedd Csongor

Elhunyt Horthy Istvánné

Életének 96. évében, csütörtök reggel Angliában elhunyt Horthy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilona - közölte a család az MTI-vel.

Horthy Miklós egykori kormányzó menyét - aki fiával az angliai Lewisban élt - várhatóan Magyarországon, Kenderesen helyezik örök nyugalomra.

Horthy Istvánné a rendszerváltozás után többször hazalátogatott, s kérte, hogy Horthy végakaratának megfelelően Portugáliában eltemetett apósának hamvait Kenderesen, a családi kriptában helyezhessék el. Az újratemetésre 1993. szeptember 4-én került sor.

Özv. Horthy Istvánnét 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a második világháború idején kifejtett ellenállási tevékenységéért, a kiugrási politika támogatásáért, valamint a portugáliai magyarság körében végzett munkássága elismeréseként.

2001-ben mutatták be Becsület és kötelesség című könyvét, 2011-ben Budapesten az I. kerület díszpolgárává avatták.

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona 1918. január 14-én született Budapesten. Gyermekkorát családjának felvidéki birtokán töltötte. 1940. április 27-én ment feleségül Horthy Istvánhoz, Horthy Miklós kormányzó fiához. Férje, akit 1942. február 19-én kormányzóhelyettessé választottak, 1942. augusztus 20-án a szovjet fronton repülőszerencsétlenségben vesztette életét.

A házaspárnak egy fia született 1941-ben, Horthy István. Özvegy Horthy Istvánné a második világháborúban önkéntes ápolónőként mentette a sebesülteket. Egyik nyilatkozata szerint 1944 októberében részt vett a balul sikerült kiugrási kísérletben oly módon, hogy Ambrózy Gyula államtitkárral, a kabinetiroda főnökével neki kellett közölnie, hogy Horthy a proklamáció minél előbbi elhangzását sürgeti. A kiugrási kísérlet kudarca után a vatikáni nunciatúrán keresett menedéket, de a németek őrizetbe vették, és a lemondott kormányzóval együtt október 17-én Németországba hurcolták, a bajorországi Hirschberg vadászkastélyban helyezték el.

A második világháború végén őrizetüket az amerikai vették át, és a közeli Weilheimbe vitték őket, a kormányzóhelyettes özvegye a müncheni vöröskeresztnél lett titkárnő. Miután Horthy Miklós ellen nem emeltek vádat, a család 1948-ban Portugáliába költözött, Estorilban éltek szerény körülmények között.

Edelsheim Gyulai Ilona 1954-ben férjhez ment John Bowden angol ezredeshez, aki katonai attasé volt Portugáliában, s akit elkísért különböző megbízatásaira is. Irakban négy évet töltött, Angliában is éltek, majd Portugáliában telepedtek le. Második férjét 2002-ben veszítette el. Az özvegy halála előtt két évvel Dél-Angliába költözött egyetlen fiához, ifj. Horthy Istvánhoz.

A rendszerváltozás után többször hazalátogatott, s kérte, hogy Horthy végakaratának megfelelően Portugáliában eltemetett apósának hamvait Kenderesen, a családi kriptában helyezhessék el. Az újratemetésre 1993. szeptember 4-én került sor.

Horthy Istvánnét 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a második világháború idején kifejtett ellenállási tevékenységéért, a kiugrási politika támogatásáért, valamint a portugáliai magyarság körében végzett munkássága elismeréseként. 2001-ben mutatták be Becsület és kötelesség című könyvét, 2011-ben Budapesten az I. kerület díszpolgárává avatták. Õ írta az előszavát Natalija Nyikityina orosz író Hazatérek Hozzád - Egy magyar pilóta, aki legyőzte a háborút című könyvének, amely egy magyar vadászrepülő kitalált történetéről szól, s amelyet idén februárban mutattak be Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×