Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar alkotmányos helyzetről vitázott az Európai Parlament - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folytatja a rezsicsökkentést a kormány. Végső búcsút vettek Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnöktől.

Az uniós szabályoknak megfelelő jogi elemzéseket vár Brüsszeltől az Európai Néppárt a magyar alaptörvény negyedik módosításában kifogásolt kérdésekben. Az unió igazságügyi biztosa az Európai Parlamenti strasbourgi vitájában tárgyilagosnak és pártatlannak nevezte a vizsgálatot. Viviane Reding elmondta: a magyar parlament foglalkozik a Brüsszel által vitatott kampányhirdetések és a bírósági ügyáthelyezés szabályozásának módosításával. A biztos ugyanakkor továbbra is kifogásolhatónak tartja az uniós bírságok eseti adóként történő áthárításának lehetőségét. A vitában szóba került, hogy az európai baloldal szerint növekszik Magyarországon az antiszemitizmus, amire Szájer József néppárti képviselő azt válaszolta: éppen a negyedik alkotmánymódosítás tette lehetővé nemrég egy szélsőjobboldali csoport motoros felvonulásának betiltását.

Folytatja a kormány a rezsicsökkentést - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Fónagy János egy miskolci rendezvényen elmondta: egy-két héten belül a palackos gáz ára mérséklődik, a továbbiakban pedig csökkenteni kívánják a víz- és csatornadíjakat, valamint a kommunális szemétszállítás és a kéményseprés díját.

Közös nyilatkozatot írtak alá a hallgatói szerződésről a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tanácskozás után elmondta: a különböző szakmacsoportoknál - a képzés költségei alapján - eltérő visszafizetési kötelezettséget állapítottak meg. Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke pozitívumként említette, hogy sikerült enyhíteni azoknak a terhein, akik korábban aláírták a hallgatói szerződést.

Cáfolta az Államkincstár a Napi Gazdaság értesülését, hogy az új informatikai rendszerre való átállás miatt több hónapos csúszásra számíthat az, aki mostanában igényelt vagy igényel családtámogatást. A szervezet közleménye szerint az államkincstárnál a tervezettnél egy héttel korábban befejeződött az átállás az új informatikai rendszerre, és szerdán megindult az ügyek teljes körű feldolgozása.

Egységes informatikai rendszert alakítanak ki az egészségügyben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a parlamenti szakbizottságban. Szócska Miklós szerint cél, hogy a betegek adatait minden intézményben, minden szinten egységesen el lehessen érni. A fejlesztések után nem lesz szükség TAJ-kártyára, a betegellátást bármely személyazonosító okmánnyal igénybe lehet majd venni. Megszűnnek a papírra írt receptek, a védőnők táblagépeket kapnak.

Sikeresnek tartja a másfél éve elindított gyógyszergyártói árversenyt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Sélleiné Márki Mária főigazgató elmondta, az úgynevezett vaklicit eredményeként tavaly 7 milliárd forint volt a lakossági megtakarítás 2011-hez képest. Az eddig megtartott liciteken átlagosan 35 százalékkal csökkentek a gyógyszerárak.

Kisebb árhullámok vonulhatnak le a napokban a Duna vízgyűjtőjén. A Tisza a középső szakaszán változatlanul árad, az árhullám tetőzése Kiskörénél a hétvégén, míg Szolnoknál a jövő hét elején várható. Mindkét helyen harmadfokú a készültség. Országszerte jelenleg 1942 kilométeren van árvízi védekezés. A belvízzel elöntött területek nagysága 149 ezer hektárra csökkent, ebből 67 ezer hektár vetés és szántó.

Az Egyesült Államokban cáfolták a hatóságok, hogy bárkit is letartóztattak a bostoni kettős robbantásos merénylettel kapcsolatban, illetve azt is, hogy azonosították a maratoni futóversenyen történt merénylet feltételezett elkövetőjét. Kormányzati források annyit erősítettek meg, hogy két kamera is rögzítette, amint egy férfi egy táskát helyezett el a második robbantás helyszínén. A bostoni terrorcselekmény következtében hárman életüket vesztették, és több mint 180-an megsebesültek.

Az első vizsgálatok alapján halálos mérget tartalmazó levelet küldtek az amerikai elnöknek. A Szövetségi Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint a küldemény ugyanúgy ricint tartalmazott, mint a korábban két szenátor postájában is talált boríték. Az FBI tovább vizsgálja a küldeményeket. A hatóságok kizárták, hogy összefüggés lenne a levelek és a bostoni merénylet között.

Végső búcsút vettek Londonban Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnöktől. A 87 esztendős korában múlt hétfőn elhunyt politikus gyászszertartását a Szent Pál-székesegyházban tartották. A ceremónián részt vett II. Erzsébet királynő mellett a brit kormány és 170 ország 2300 közéleti személyisége, köztük Orbán Viktor miniszterelnök.