eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla

Konvergenciajelentés: újabb költségvetési intézkedések nélkül is tartható a hiánycél - a nap hírei

Az eurózónán belül szorosabb együttműködést, azon kívül nagyobb mozgásteret sürgetett a kormányfő. Egyelőre nem indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen az alaptörvény módosítása miatt.

Ragaszkodik saját gazdaságpolitikájához Magyarország, amíg nem tagja az eurózónának - mondta a miniszterelnök Madridban, miután a spanyol kormányfővel találkozott. Orbán Viktor és Mariano Rajoy egyetértett abban, hogy az euróövezeten belüli államoknak szorosabb együttműködésre, miközben a zónán kívülieknek nagyobb rugalmasságra és mozgástérre van szükségük.

Egyelőre nem indít kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság Magyarország ellen az alaptörvény negyedik módosítása miatt - értesült a távirati iroda. Egy névtelenséget kérő brüsszeli tisztségviselő megerősítette: még nem végeztek a szöveg értékelésével. Hozzátette: a magyar parlament napirendjén több olyan módosítás is szerepel, amely az Európai Bizottság által kifogásolt pontokat érinti, ami tovább lassíthatja az uniós elemzés lezárását.

Tarthatónak nevezte az idei és jövő évi 2,7 százalékos hiánycélt a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Brüsszelnek elküldött magyar konvergencia program bemutatásakor azt mondta: a mezőgazdasági termelés, a külső kereslet élénkülése, a stabil államháztartás és a banki hitelezés biztosítja az alapot az idei és jövő évre várt gazdasági növekedéshez. Hozzátette: a kormány erre az évre a bruttó hazai össztermék 0,7, jövőre 1.9 százalékos bővülésével számol, újabb költségvetési intézkedések nélkül.

A Fidesz bízik abban, hogy a konvergenciaprogramban foglalt vállalásokkal megszűnik a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás. Az MSZP közleményében azt írta: a gazdasági egyensúlyt a kabinet megszorításokkal és új adókkal érte el. A Jobbik szerint a kabinet által hangoztatott siker pedig láthatatlan. Az LMP úgy véli: a kormány nem kezeli, csupán elodázza a kockázatokat. Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség megalapozatlannak, túlzottan optimistának tartja a Brüsszelnek küldött jelentést.

Lassú növekedést vár Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF féléves jelentése megerősítette korábbi prognózisát, amely erre az évre stagnálást, jövőre 1,2 százalékos gazdasági növekedést vár. A magyarországi munkanélküliség alakulásában a Valutaalap fél százalékpontos csökkenéssel, 10,5 százalékkal számol, szemben a korábbi emelkedést valószínűsítő előrejelzéssel.

Több nemzedéknyi kiváló ember, tehetség is hiányzik a magyar nemzetből a holokauszt miatt - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján rendezett fővárosi megemlékezésen. Hende Csaba honvédelmi miniszter egy Hódmezővásárhelyen tartott megemlékezésen azt hangsúlyozta: a történtek miatt a magyar állam is felelős, amely nem védte meg polgárait a jogfosztástól és a pusztulástól.

A bíróságok és az Alkotmánybíróság működésével összefüggő garanciális szabályokat tartalmaz az alaptörvény negyedik módosításához kötődő jogszabályváltozások előterjesztése - közölte az igazságügyi tárca államtitkára. Répássy Róbert a parlamenti vitája kezdetén elmondta: a javaslat értelmében az Országos Bírósági Hivatal elnöke csak az Országos Bírói Tanács egyetértésével dönthet ügyáthelyezésről, továbbá nem lehetne újraválasztani a hivatal elnökét.

Nem lesz általános létszám-emelés az általános iskolák első osztályaiban, csak a legvégső esetben élnek a nagyobb létszámú tanulói csoportok indításával a szeptemberi iskolakezdéskor - közölte a köznevelésért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a legutóbbi adatok szerint még 1900 iskolakezdő elhelyezéséről nem döntött az állami intézményfenntartó. Hangsúlyozta: az érintetteket elsősorban a körzeti iskolákban kell elhelyezni, akár úgy is, hogy újabb osztályokat indítanak.

Sipos Imre az új köznevelési helyettes államtitkár. Kinevezése azért vált szükségessé, mert elődje, Gloviczky Zoltán tavaly ősszel bejelentette távozási szándékát és hétfőn meg is kapta felmentését.

Ismét lehet pályázni az ócsai lakópark ingatlanjaira. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma emlékeztet, hogy a jelentkezés első köre már lezárult, de annak tapasztalatai alapján a kormány új pályázati ütem meghirdetéséről döntött, módosított feltételekkel. Az első körben húsz család kapott bérleti jogot, most a többi hatvan ház bérlésére lehet pályázni.

Az Egyesült Államokban terrortámadásként kezeli a bostoni merényletet a Szövetségi Nyomozó Iroda, mert minden pokolgépes támadás annak számít - jelentette ki az amerikai elnök. Barack Obama elmondta: a hatóságok még nem tudják, ki lehet felelős a három halálos áldozatot és 176 sérültet követelő támadásért, de a vétkest vagy vétkeseket felelősségre vonják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×