eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szigorúbb büntetés járhat a közveszély helyszínén történő lopásért

Újabb kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők hétfőn Szalai Annamáriára, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken elhunyt elnökére emlékezve kezdik munkájukat, kedden pedig a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából tartanak megemlékezést. A második ülésnapon az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódó törvénymódosítások tárgyalásába kezdenek.

A Ház ülése ezúttal is hétfőn 13 órakor kezdődik, Szalai Annamária volt fideszes képviselőre a napirend előtti felszólalásokat megelőzően emlékeznek. Ezt követően a szokásoknak megfelelően az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések követik egymást.

A határozathozatalok során egyebek mellett döntés születhet arról a fideszes törvénymódosító javaslatról, amely szigorúbban büntetné a közveszély színhelyén elkövetett lopást. Emellett zárószavazást tarthatnak a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény módosításáról, amelyet szintén a kormánypárt kezdeményezett annak érdekében, hogy a stratégiailag kiemelt jelentőségű cégek felszámolása esetén a kormánynak - a felszámolás elrendelése után - ne harminc napja, hanem egy éve legyen arra, hogy rendeletben nyilvánítsa kiemeltté a társaságokat.

A képviselők elfogadhatják az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényjavaslatot is, valamint Gárdonyi Géza emléknappá nyilváníthatják 2013. október 17-ét, az Egri vár védőinek a török seregek felett aratott győzelmének napját.

A szavazások után, feltehetően a hétfő esti órákban kezdhetik tárgyalni a magyar agrárkamaráról szóló törvény módosítását, amelyben a Fidesz rögzítené, hogy a területi szervezet elnöke nem lehet egyidejűleg az országos szervezet főigazgatója. Ezt követően megvitathatják a KDNP-s Michl József köznevelési törvényt módosító javaslatát, amely szerint az egyházi fenntartású iskolákban - bizonyos feltételek mellett - az etika tantárgyat hittan válthatná ki, és lehetővé válna a köznevelésben 10 éves kor alatt is a kollégiumi felvétel.

Kedden a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából tartanak megemlékezést az Országgyűlésben. A parlament 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.

Ezután kezdhetik tárgyalni a képviselők az alaptörvény negyedik módosításához fűzött törvényváltoztatásokat, amelyek csaknem húsz jogszabályt módosítanak. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata alapján kimondanák egyebek mellett, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke nem választható újra.

A Ház elé kerül kedden Navracsics Tibor két másik előterjesztése is: a statisztikai törvény módosítása, amely a magyarországi lakcímmel rendelkezők külföldi szülését, illetve halálozását is felmérhetővé tenné a népmozgalmi adatgyűjtésen, illetve a Tobin-üggyel kapcsolatos kormányzati jelentés. Ez utóbbiban a kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy foglaljon állást Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság biztosának az ügyben tanúsított eljárásával kapcsolatban.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×