eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Júliusban elindul az e-útdíj

Az elmúlt egy évben a fejlesztéspolitikában komoly eredményeket ért el a kormány a pályázati rendszer felgyorsításával, egyszerűsítésével, az adminisztrációs terhek csökkentésével - hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságában, éves meghallgatásán.

Németh Lászlóné elmondta: Magyarország a 2007-2013. évi uniós költségvetési időszakban rendelkezésre álló 8200 milliárd forint 95-97 százalékát pályázaton meghirdette, és 87 százalékát oda is ítélte.

Az uniós források felhasználásának felgyorsítására bevezették a szállítói előleget, létrehozták az önerőalapot, illetve az operatív programok tartaléklistáján lévő projektekkel kiváltják az időarányosan nem teljesítő fejlesztéseket - mondta a miniszter.

Rámutatott arra, hogy a múlt év végére a kifizetések is felgyorsultak, tavaly 1043 milliárd forint támogatást juttattak el a kedvezményezetteknek, az idén 1500 milliárd forint, 2014-ben és 2015-ben évi 1700 milliárd forint kifizetésével számolnak.

Néhány példát kiemelve Németh Lászlóné elmondta: az Európai Unió Jaspers tanácsadó rendszere visszaigazolta, hogy az alapvető fizikai, kémiai, anyagtudományi és orvosi terápiás kutatások területén új távlatokat nyitó szegedi szuperlézerprogram (ELI) megfelel a feltételeknek, így hamarosan megkezdődhet a 37 milliárd forintos nagyprojekt megvalósítása, illetve elindult a Várkert Bazár épületegyüttes felújítása is.

A 2014-2020-as fejlesztési időszakra a tervezés folyik, és Magyarország a rendelkezésre álló források 60 százalékát közvetlenül is gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani - jelentette ki a miniszter.

Meghallgatásán Németh Lászlóné a tárcájához tartozó további területeket érintve elmondta, hogy az állami vagyongazdálkodásban jelentős eredményeket lehet elérni összefogás révén, példaként említette, hogy 62 állami cég 1 milliárd forintot takarított meg közös energiabeszerzéssel. A Magyar Fejlesztési Bank különböző hitelprogramok révén próbálja megoldani a kereskedelmi bankok csökkenő hitelezése miatt kialakult helyzetet, illetve 38,2 százalékos tulajdont szerzett a Takarékbankban.

A közlekedés területén 2012-ben infrastruktúra-fejlesztéseket, útberuházásokat indítottak, folyamatban van a MÁV és a Volán-társaságok szervezeti átalakítása, a vasúti személyszállításhoz kötődő társaságokat a MÁV-START Zrt.-be szervezik, külön társaság foglalkozik majd a pályavasúttal, illetve a vasúti alaptevékenységhez nem tartozó ingatlanokat átadják a nemzeti vagyonkezelőnek. A Volánokat hét regionális társaságba szervezték, cégjogi bejegyzésük az év végére várható - tette hozzá.

Az infokommunikáció területén nemzetközi sikernek tartja a miniszter, hogy Magyarország nyerte el 27 pályázó közül a svájci székhelyű európai nukleáris kutató szervezet, a CERN egyik adatbázisának kialakítására, működtetésére vonatkozó jogosultságot.

Az energiabiztonság stratégiai kérdés, ezért erre nagy hangsúlyt fektetnek - hangsúlyozta Németh Lászlóné. Kifejtette: az E.ON földgáztárolójának visszavásárlásával az energiafüggőséget csökkenti a kormány, illetve a tranzakció a rezsicsökkentés végrehajtását szolgálja.

A tárca különböző energetikai fejlesztéseket támogató pályázatokat is működtet, és az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Közlekedés Operatív Programból (KÖZOP) mintegy 94 milliárd forintot a Környezet és Energia Operatív Programba (KEOP) csoportosítsanak át, ami lehetővé teszi az önkormányzatoknak, központi költségvetési szervezeteknek az energiaracionalizálást szolgáló programok végrehajtását.

Szekeres Imre szocialista képviselő szerint az Orbán-kormány intézkedései miatt nem jutnak el a pályázati források a kedvezményezetteknek. Egy korábbi miniszteri válasz kapcsán azt firtatta, hogy a Malév esetében milyen uniós "zsarolás" érkezett.

Válaszában Németh Lászlóné elmondta, hogy a Malév esetében zsarolásról szó sincs. Az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010-ig tiltott állami támogatást kapott a Malév.

Dancsó József fideszes képviselő szerint az EU önerőalap sokat segít az önkormányzatoknak az uniós fejlesztésekhez szükséges saját forrás előteremtéséhez.

Boldvai László szocialista képviselő az e-útdíjrendszer kiépítéséről érdeklődött. Válaszában Németh Lászlóné közölte: továbbra is azzal számolnak, hogy 2013 július elsején elindul a rendszer, és az idén a második félévben ebből 75 milliárd forint bevétele lesz a költségvetésnek.

Vágó Gábor független képviselő az offshore-cégeknek adott fejlesztési támogatások iránt érdeklődött.

Válaszában Németh Lászlóné elmondta: minden pályázónak büntetőjogi felelőssége mellett kell nyilatkoznia, hogy megfelel a pénzmosás elleni törvény előírásainak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a nyilatkozat meglétét ellenőrzi. A sajtóban megjelent 74 pályázat esetében felkérték az NFÜ-t, hogy a tartalmat is vizsgálja meg.

Nyikos László jobbikos képviselő, a bizottság elnöke szerint az elmúlt hat évtizedben a kormányok nem tudnak elszámolni az állami vagyonnal, és nem tartotta elfogadhatónak, hogy az állami vagyonnyilvántartás egységes adattárának kialakítására megszabott 2011. december 31-ei időpontot 2014 végére tették.

Németh Lászlóné válaszul elmondta, a vagyonnyilvántartásra, országleltárra kitűzött új időpontot tartják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×