eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk

Árvíz - OVF: 651 kilométeren harmadfokú az árvízi készültség

Hatszázötvenegy kilométeres szakaszon a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség, a belvízzel elöntött területek nagysága viszont csökkent - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfő délelőtt az MTI-vel.

Közleményük szerint az országban jelenleg 2065 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség.

Harmadfokú a védekezés 651 kilométeren: a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán, a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszán, a Hortobágy-Berettyón, valamint a Hármas-Körös alsó és középső szakaszán.

Másodfokú készültség mellett védekeznek 937 kilométeren: a Krasznán, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Tisza Zalkod-Kisköre és Csongrád-Szeged közötti szakaszán, a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásain, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Hármas-Körös felső szakaszán.

Elsőfokú a készültség 477 kilométeren: a Tisza Szabolcsveresmart - Zalkod közötti, valamint Szeged-déli országhatár közötti szakaszán, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Lónyay főcsatorna alsó szakaszán, a Kettős-Körös, a Maros, a Zala alsó szakaszán, valamint a Rába egyes szakaszain, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.

A Körösök vízrendszerében mindenhol apadás tapasztalható - írta az OVF.

A Tisza-völgy folyóin levonuló árvízi hozamok a következő napokban - jellemzően továbbra is másod-, illetve harmadfokú készültségi szint mellett - levezethetők. A hosszan elnyúló védekezéshez az emberi és a műszaki háttér biztosított - tették hozzá.

Vasárnap óta sem a Balaton, sem a Velencei-tó vízszintje nem változott. A Balaton vízállása 118, a Velencei-tóé 161 centiméter.

A belvízzel elöntött területek nagysága 169 ezer hektárra csökkent, ebből több mint 76 ezer hektár vetés-szántó. Csongrád és Hajdú-Bihar megyében 30 ezer hektár felett van az elöntött területek nagysága. Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont már 30 ezer hektár alá, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében pedig 15 ezer hektár körüli értékre csökkent az elöntött terület nagysága - írta az OVF.

A 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van belvízvédelmi készültség. A harmadfokú készültséget az Alföld középső és déli területein, 8 szakaszon kell fenntartani. Emellett 52 helyen másod-, 21 szakaszon pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Az OVF közleménye szerint a következő napokban is napos idő várható. Időnként, a nyugati, északnyugati tájakon fordulhat elő zápor, zivatar, de jelentős mennyiségű - legalább napi 5 milliméter - csapadék az ország területén nem valószínű.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×