eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

A kabinet kész megvitatni a negyedik alkotmánymódosítás kérdéseit - a nap hírei

A kormányfő rossz tréfának nevezte azt a felvetést, hogy Magyarországgal szemben alkalmaznák az uniós tagállami jogok felfüggesztését. Az Európai Bizottság kifogásai után két törvénymódosítást is beterjesztett az igazságügyi tárca. Súlyosabb büntetést kapnak a jövőben a közveszély helyszínéről lopók.

A kormányfő szerint a kabinet kész megvitatni a negyedik alkotmánymódosítás kérdéseit, de csak az európai bizottsági vizsgálat befejezése után. Orbán Viktor spanyolországi látogatásán, Bilbaóban az európai politikai élet természetes részének nevezte a Magyarországról szóló pártvitát. Hozzátette, ha idén és jövőre is lesz gazdasági növekedés, csökken az államadósság, a munkanélküliség és a hiány, akkor ezek az eredmények döntő érvek lesznek. Orbán Viktor rossz tréfának tartja azokat a felvetéseket, hogy felfüggeszthetnék Magyarország tagállami jogait a lisszaboni szerződés hetedik cikkelyének alapján.

Kedd délelőtt hozza nyilvánosságra a kormány az új konvergencia programot - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A portfolio.hu gazdasági hírportál korábbi összeállítása emlékeztet arra: a Brüsszelnek megküldött dokumentumból derül ki, hogy a kabinet tervez-e pótlólagos intézkedéseket a költségvetési hiány csökkentéséért, vagy csak az eddig ismertetett kiigazító lépésekről igyekszik meggyőzni az Európai Bizottságot.

Az Európai Bizottság kifogásai után két törvénymódosító javaslatot is benyújtottak a Parlamentnek az igazságügyi tárca vezetői. A képviselők már holnap (kedd) tárgyalhatnak arról az előterjesztésről, amelynek értelmében a pártok nem csak a közszolgálati médiában hirdethetnének az EURÓPAI parlamenti választások előtt. Ugyanakkor a kereskedelmi televíziók és rádiók nem kérhetnének pénzt a politikai reklámok sugárzásáért. Módosítana a tárca az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogán is úgy, hogy egy pert ne lehessen az illetékestől eltérő bíróságra küldeni, ha az Európai Unió valamely kötelező jogi normáját kell alkalmazni. Közben elutasította a különböző törvényszékeken ítélkező bírák függetlenségének megkérdőjelezését az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde azt mondta, hogy az áthelyezett eljárások felét már le is zárták, ami szerinte az igazságszolgáltatás felgyorsítását és a fővárosi bíróságok tehermentesítését igazolja.

Óvatos, konzervatív lépésekre törekszik a Nemzeti Bank, hogy beindítsa a hitelezést és ezáltal segítse a gazdasági növekedést. Egyebek között erről beszélt parlamenti bizottsági meghallgatásán a jegybank alelnöki posztjára jelölt Gerhardt Ferenc. A gazdasági bizottság támogatta a Monetáris Tanács külső tagjának alelnöki kinevezését.

Módosította a parlament a büntető törvénykönyvet, hogy szigorúbban lehessen büntetni azokat, akik közveszély helyszínén lopnak. Az Országgyűlés nagy többséggel szavazta meg a fideszes javaslatot, melyet korábban azzal indokolt a kormánypárt, hogy a március közepén kialakult hóhelyzetben több helyen is tolvajok nehezítették a mentést és helyreállítást. Az ár- és belvízes területeken pedig a zsilipekről vittek el fémalkatrészeket.

Az oktatási államtitkárság szerint csak lehetőség az iskolakezdés a gyermekek hat éves korában. A hivatal cáfolja azokat az ellenzéki állításokat, miszerint kötelező lenne minden hatévest iskolába küldeni. Az oktatási államtitkárság a köznevelési törvényt idézve megerősítette, hogy indokolt esetben egy szakértői bizottság ezután is tehet javaslatot az iskolakezdés elhalasztására egy évvel. Közben egy fideszes törvénymódosító javaslat lehetővé tenné, hogy az iskolák 20 helyett 25 százalékkal térjenek el a maximális osztálylétszámtól.

Emelkedik a fogyatékossággal élők havi rendszeres pénzbeli juttatása júniustól. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása értelmében 4.500 forinttal, 24 ezer forintra nő ez a támogatás. A tárca emlékeztet, hogy a jövőben bővül a fogyatékossággal élők fogalmának köre, így ide sorolandók többek között azok is, akik korábban pszichiátriai kezelés alatt álltak.

A szemléletek különbözőségével magyarázza az Európai Unió és Magyarország vezetői közötti nézeteltéréseket a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Schmidt Mária történész az Inforádió "Aréna" című műsorában azt mondta, a brüsszeli döntéshozók nem veszik figyelembe, hogy Németország egyesülésével, a volt szocialista országok csatlakozásával és a válsággal új korszak kezdődött Európában. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjáról a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta, ha mindenki megérti, milyen szörnyűségekre volt képes a 20. század közepén Európa, akkor a jövőben talán jobban védekezhetünk ellenük.

Elutasította a bíróság a Nemzeti Érzelmű Motorosok beadványát, akik az Élet menetének napjára hirdetett felvonulásuk rendőrségi betiltását támadták meg. A törvényszék a rendőrséggel egyetértve vélemény-nyílvánításként értékelte a motoros felvonulás elnevezését és útvonalát. Az elutasító döntést pedig arra hivatkozva hozta meg, hogy az alaptörvény szerint a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának megsértésére.

Olcsóbb lesz az üzemanyag. Szerdán literenként bruttó 8-8 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát a Mol. Kökösi Gábor, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az intézkedés után a 95-ös benzin átlagára 411, a dízelolajé pedig 416 forint lesz. A szakember a nemzetközi jegyzésárak csökkenésével és a forint erősödésével magyarázta az újabb ármérséklést. A múlt héten a benzin bruttó nagykereskedelmi árát két lépésben összesen 13, míg a gázolajét 8 forinttal csökkentette a legnagyobb hazai forgalmazó.

Utolsó felvonulásukra készülnek szombaton a biciklisek, a 2004 óta megtartott Critical Mass megmozdulások a szervezők szerint elérték céljukat, a kerékpározás népszerűsítését. Mivel egyre többen választják a kétkerekű közlekedést a fővárosban, ezért a jövőben a mozgalom a független szakmai érdekképviselet megerősítésére fog összpontosítani.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×