Emiatt csökkent az ipari termelés

InfoRádió / MTI
2013. április 12. 09:25
A munkanaphatás nagyította fel az ipari termelés csökkenését februárban - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott részletes jelentéséből.

A vártnál nagyobb februári szökő- és munkanaphatás következtében a várakozásoknál jobban, 5,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított index viszont jóval mérsékeltebb, 1,1 százalékos csökkenést mutatott, kisebbet az előző havi 1,4 százalékosnál - áll a jelentésben.

Az előző hónaphoz, januárhoz viszonyítva az ipari kibocsátás 0,3 százalékos növekedést mutatott az előző havi 2,9 százalék után.

A szökőnaphatáson kívül elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesésével és a tavalyinál jóval enyhébb február miatti kisebb fűtési igénnyel magyarázta az adatot a KSH.

Az ipari termékek összes értékesítése a termelésnél nagyobb mértékben, 7,0 százalékkal csökkent, a belföldi eladások 12,6, az export volumene 2,1 százalékkal esett vissza.