eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Századvég: nőtt a bizalmatlanság az EU-val szemben

A Századvég áprilisban készített közvélemény-kutatásának eredménye szerint a tavaly mérthez képest nőtt a magyar lakosság EU-val szembeni bizalmatlansága, a kutatóintézet mérései alkalmával először fordult elő, hogy többen vannak azok, akik úgy vélik, inkább hátrányos Magyarországnak az uniós tagság - közölte a Századvég csütörtökön.

Az intézet honlapján (www.szazadveg.hu) olvasható összegzésben kifejtették: Magyarországon az utóbbi időben a közbeszéd egyik meghatározó témájává vált az ország és az EU kapcsolata, így a Századvég legfrissebb kutatásában ezt a kérdést vizsgálta.

Továbbra is nagyon megosztott a lakosság abban a kérdésben, hogy inkább előnyös vagy inkább hátrányos Magyarországnak az uniós tagság - hangsúlyozták. Kiemelték: a 2013. áprilisi eredmények szerint többen vannak azok a válaszadók, akik hátrányosnak vélik a magyar EU-tagságot (42 százalék) azokhoz képest, akik inkább előnyösnek tartják azt (41 százalék). Ez jelentős változás az egy évvel korábban mérthez képest: 2012. januárban még többségben voltak azok, akik szerint előnyös a tagság, az akkori eredmények alapján 49 százalékuk minősítette előnyösnek, 38 százalékuk hátrányosnak.

Mint írták, 2012. január óta jelentősen nőtt azoknak az aránya is, akik úgy gondolják, nem kellene tovább erősíteni az együttműködést az EU-val. Míg egy évvel ezelőtt a megkérdezettek 58 százaléka válaszolt így, addig 2013. áprilisban a lakosok 67 százaléka szerint nem kellene tovább erősíteni az uniós kapcsolatokat - közölték.

Kitértek arra is, hogy a megkérdezettek csaknem fele (48 százalék) úgy nyilatkozott, hogy az EU igazságtalan vagy nem korrekt Magyarországgal, minden harmadik válaszadó (34 százalék) szerint pedig igazságos. A lakosok 18 százaléka nem nyilatkozott a témában.

A felmérésből kiderült az is, hogy a felnőtt lakosság többsége (54 százalék) szerint az Európai Unióban kettős mérce létezik Magyarországgal szemben. 30 százalékuk válaszolt úgy, hogy nincs ilyen, azaz minden ország ügyeit egyformán bírálják el - írták. A kérdésben bizonytalanok aránya ezúttal is viszonylag magas volt (16 százalék).

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett április 2. és 5. között, 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×